Кристоф Ламбер - Френски боец

Френският актьор и продуцент Кристоф Ламбер ще оглави журито на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri. Фестивалът набира сила и се превръща в едно от най-значимите събития както в киното, така и в литературата у нас. Той е фокусиран върху филми, чийто сценарии са адаптирани по вече публикувани литературни произведения. По време на фестивала ще бъдат излъчени над 50 нови пълнометражни продукции от цял свят и с безкомпромисно качество и ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение”.

Всяко поколение има своите филми-емблеми, своите герои и актьорите, които се превъплъщават в тях: „Бързи и яростни”, „Междузвездни войни”, „Винету”, „Великолепната седморка”... За хората от края на 80-те и началото на 90-те това е лентата „Шотландски боец” (първа част). Историята е за герои пътуващи във времето, безсмъртието и стремящи се към вечния живот. По замисъл на продуцентите в главната роля трябва да играе Кърт Ръсел, но това нямаше да е същият шедьовър, защото без онзи смразяващ поглед на френския актьор Кристоф Ламбер филмът щеше бързо да бъде забравен.

Конър Маклауд (Кристоф Ламбер) е шотландски боец, роден през 1518 г. През 1536 г. е смъртоносно ранен от мистериозен и зъл противник, но оцелява. Конър е прокуден от своето село, защото местните смятат неговото оцеляване за дело на Дявола. Оказва се, че той наистина не е обикновен човек - той е безсмъртен. Добрият герой има нужда от учител и противник с размазващи мащаби на злото в него.

На помощ на шотландеца се притича Хуан Санчес Рамирес (Шон Конъри), който му разкрива ужасяващата истина, че смъртта може да го застигне, само ако главата му се отдели от тялото! А точно това желае всеки един от останалите безсмъртни, а най-лошият сред тях е Курган. Актьорът Кланси Браун толкова се вживява в ролята на злодея, че голяма част от екипа се страхуват да се доближат до него по време на снимките.

Режисьорът Ръсел Мълкахи избира Кристоф само заради излъчването му и убийствения поглед. Французинът вече е участвал в „Грейсток: Легендата за Тарзан”, но той там освен да изглежда, не обелва почти нито една дума. Ако бъдем точни - около пет думи. Продуцентите са в шок от избора, заради английския език, но се доверяват изцяло на Ръсел. Това е дебют на режисьора в киното. Преди това е снимал основно видеоклипове - основно на Елтън Джон, Дюран Дюран и Куин.

Голяма част от действието на филма се развива в Ню Йорк - там, където е роден Кристоф Ламбер на 29 март 1957 година. Въпреки че е роден в Лонг Айлънд, семейството на Кристофър Ламбърт напуска САЩ, когато той е само на две години. Баща му е дипломат от ООН, назначен на работа в Швейцария, и в резултат на това Крис получава образование в частни училища в Женева. Вдъхновен от това, че се е появил в пиеса на едва12 години, той се посвещава на изкуството. Заминава в Парижката консерватория, където остава две години, но го харесват в киното и той напуска музиката завинаги. Това се случва през 1980-а и след тази роля кариерата му тръгва нагоре. През 1984-е е поканен да изиграе главната роля във филма „Грейсток: Легендата за Тарзан”. Лентата получава 3 номинации за Оскар, а Кристоф Ламбер - световна слава.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Михаил Леонов

Този уебсайт използва "бисквитки"