Тома Белев е обвиняем за антисемитизъм (обзор)

Кандидатът за общински съветник от „Демократична България“ е с наложена мярка за неотклонение

Повдигнато е обвинение на кандидата за общински съветник от „Демократична България“ Тома Белев, съобщи пред „Труд” Зорница Таскова, говорител на Софийска градска прокуратура. Политикът е подведен под отговорност по член 162 от Наказателния кодекс – насаждане на омраза. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“.

Престъплението, в което е обвинен Белев, се наказва със затвор от една до четири години и глоба от 5 000 до 10 000 лева.

„Труд“ припомня, че преди десет дни „екологът“ написа във фейсбук - „най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно“.

]
Зорница Таскова, говорител на Софийска градска прокуратура

Привличането на кандидат-общинаря като обвиняем стана възможно, след като миналата седмица Централната избирателна комисия свали имунитета му по искане на главната прокуратура.

Още в понеделник вечерта Тома Белев обяви в социалната мрежа, че вече се е сдобил с обвинение.

Под публикация, в която се споменава Белев и предположението, че скоро ще има обвинение срещу него, „природозащитникът“ написа - „Всъщност днес ми го повдигнаха“.

От полицейски източници „Труд“ научи, че „природозащиникът“ не е бил открит повече от седмица от органите на реда на адреса, на който е регистриран в София. Дори са били уведомени граничните пропускателни пунктове да следят за „еколога“.

Миналият четвъртък, близо седмица след като Тома Белев предизвика скандала, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов от „Демократична България” поискаха среща с представители на еврейската организация „Шалом“ и Централния израилтянски духовен съвет (ЦИДС). Те бяха приети от г-жа София Коен, председател на ЦИДС и доц. д-р Александър Оскар, председател на „Шалом”. Тримата се извинили от името на своя съпартиец, заявиха от „Шалом”.

Самият Белев не отиде да се извини лично. Вместо това му трябваха няколко дни, под натиска на хора еврейската общност и стотици потребители във фейсбук, да скалъпи нещо като извинение и да го публикува в мрежата. Но написаното бе толкова неискрено, че звучеше по-обидно и от подигравката с Холокоста.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"