3 коледни десерта без захар

Почти невъзможно е да устоите на богатата и уханна коледна трапеза, но ако искате да си спестите няколко (стотин) калории от шоколадовите изкушения, опитайте тези 3 рецепти за коледни десерти без захар, които са подходящи и за диабетици.

№1 Коледни курабийки

Необходими продукти:

1 чаша пюре от ябълка (домашно приготвено или купено без захар)

1 с.л. семена чиа

6-7 бр. фурми

60 мл разтопено кокосово масло

2 ч.ч. брашно (по избор)

1 ч.ч. смелени бадеми

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. ванилия

1 ч.л. канела

1 ч.л. джинджифил на прах

Начин на приготвяне:

Смесете семената чиа с пюрето от ябълки и разбъркайте добре, като оставите сместа да престои 20 минути, за да набъбнат семената. Добавете фурмите и маслото, и разбийте с помощта на блендер.

В друга купа смесете сухите съставки (брашно, сода, ванилия, канела и джнджифил) добре и прибавете готовата смес към тях. Бъркайте добре и оформете тесто, ако е твърде лепкаво добавете още брашно.

Готовото тесто разточете с дебелина 5мм и с формички за сладки изрежете желаните фигури.

Коледните курабийки без захар се пекат за около 15-20 минути на 160-170 градуса или до покафеняване.

 

№2 Ябълков пай

 

Необходими продукти:

За тестото:

420 гр. освесени трици

130 мл. кокосово масло

1 ч.л. сол (хималайска)

100 мл. вода

 

За плънката:

1,5 кг. ябълки

3 с.л. брашно (по избор)

1 бр. лимон

1 ч.л. канела

Щипка индийско орехче

1 с.л. стевия на прах

Начин на приготвяне:

За направата на тестото е необходимо да смесите овесените трици в една купа, а в друга - кокосовото масло с водата. След това сухите и мокрите съставки се смесват до получаването на тесто. Разделете на две топки, увийте ги във фолио и оставете да починат около 10 минути в хладилника.

Плънката се приготвя като първо ябълките се обелят и нарежат на филийки. В голяма купа се смесват с лимона, канелата, индийското орехче, солта и ствеията. Отделете 3/4 от ябълките и ги изпечете за 10 минути, докато омекнат. Прибавете останалото количество плодове заедно с брашното, разбъркайте и оставете сместа да се охлади за 30 минути.

Разточете една от топките тесто в кръг, една идея по-голям от съда, в който ще се пече. Обърнете формата за пай с отвора надолу (предварително я намажете с мазнина) и поставете разточеното тесто отгоре, за да се изпече във формата на паница. С помощта на вилица притиснете краищата за по-голяма височина.

След като дъното на пая се изпече, добавете плънката, а отгоре разточете другата топка тесто. Направете малки прорези с нож отгоре, за да се изпече по-бързо паят. По желание намажете с белтък/цяло яйце и поръсете с канела.

Коледният пай без захар се пече около 40 минути или докато тесто не стане златисто. Поднесете леко охладен.

 

№3 Мини шоколадово суфле

 

Необходими продукти:

4 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)

1 с.л. есенция от ванилия

1/2 ч.ч. разтопено кокосово масло

1/3 ч.ч. подсладител (мед, кленов сироп)

1/3 ч.ч. какао на прах

1 ч.ч. печен и намачкан сладък картоф

1 с.л. брашно (по избор)

1/3 ч.л. сода бикарбонат

сол

Начин на приготвяне:

Намазнете 6-8 формички за мъфини с кокосово масло. С помощта на електрически миксер разбийте само жълтъците за 1 минута докато не станат кремообразни. Добавете ванилията, кокосовото масло и подсладителя.

След това прибавете какаото и намачкания сладък картоф, като разбивате в продължение на 20 секунди. После изсипете содата с брашното и отново бъркайте 20 секунди до втвърдяване на сместа.

В отделна купа смесете белтъците със солта и бъркайте докато не станат на сняг. Половината от тази смес прибавете към тази с шоколада и внимателно бъркайте с шпатула. После добавете и другата половина, като отново разбърквате бавно.

Във всяка форма за мъфини сложете по 2-3 с.л. от готовата смес и печете около 25 минути. Оставете мъфините да изстинат и ги украсете по желание с плодове, ядки или сладолед без захар.

Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"