3D биопринтирана матка разработват в България

За създаването й са отпуснати 418 706 лв. от националния бюджет

Проучванията са в начален етап

Лекари в България разработват 3D биопринтирана матка. За научно-развойната дейност за създаването на матката са отпуснати 418 706 лв. от Националния иновационен фонд (НИФ). Това стана ясно от справка, предоставена на „Труд”, която показва кои фирми са финансирани от фонда за разработване на технологии в сферата на индустрията на здравословен живот и биотехнологии.

„В момента проектът е в начален етап на набиране на пациенти - жени с патология на маточната лигавица”, заяви за „Труд” Иван Тодоров, административен ръководител на проекта. По думите му е имало забавяне заради извънредното положение у нас и спрените репродуктивни дейности в този период, но работата ще продължи, след като бъдат доставени консумативите, които са необходими, и наберат достатъчно на брой пациенти. На въпрос към доктор Атанас Щерев, разработчик на проекта и известен като „бащата на инвитрото” в България, дали матката ще може да се имплантира за смяна на пола на мъже, той отговори на „Труд”, че това е екзотика и, че те искат чрез матката да помогнат на жени с репродуктивни проблеми да имат деца.

Проектът на българските лекари е фокусиран върху създаването на 3D биопринтирана автоложна матка, която ще може да се трансплантира, посредством което ще бъдат решени редица жизненоважни проблеми в областта на репродуктивното здраве. Предвидено е задълбочено проучване и подготовка на алгоритъм за създаване на модела и изработването на матката, която трябва да реагира на физиологични хормонални въздействия. 3D принтираният обект ще се състои от епителни и стромални клетки, жлези и кръвоносни съдове, споделят разработчиците на проекта, а чрез него ще се търси благоприятно повлияване при жени с патология на маточната лигавица или ашерман синдром.

22 договора са сключени с „Националния иновационен фонд” през 2019 г. за отпускане на безвъзмездна помощ в общ размер от 5,5 млн. лв. Основната цел на фонда е да насърчи реализацията на научноизследователски развойни проекти, които да повишават иновативния потенциал и технологичното равнище на предприятията в страната. През 2018 г. от фонда са сключени 23 договора с общ размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ 5,2 млн. лв. Администратор на държавната помощ е Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), като финансирането е от националния бюджет.

 

Проект

Лекуват световъртеж с виртуална реалност

Предоставени са 76 986 лв.

]
Разработват комплексна система за диагностика и терапия на вестибуларния апарат чрез виртуална реалност.

Комплексна система за диагностика и терапия чрез виртуална реалност на вестибуларния апарат, отговорен за световъртежа, разработват с финансиране от „Националния иновационен фонд”. Получените средства от фонда за реализация на този проект са в размер на 76 986 лв. След приключване на проекта и развитие на прототипа до готов пазарен продукт, фирмата разработчик ще има възможност да привлече множество пациенти за диагностика, терапия и рехабилитация.

Според разработчиците този проект ще допринесе за преодоляване на пречките, които стоят пред хората със здравословни проблеми, породени от нарушения във функциите на вестибуларния апарат. Преди да пристъпят към разработването на системата за терапия са направени множество анализи и предварителни проучвания на потребностите на потенциалните потребители на лечението чрез виртуална реалност.

Друг интересен проект на наши учени е в селското стопанство, а именно технология за експлоатация на биотехнологичен метод за тъканно размножаване без носителство на вируси, без аналог в България и Европа. Фирмата разработчик е получила от фонда 183 278 лв. за реализиране на проекта. Други наши учени пък разработват хирургични наконечници с оглед бъдещото им предлагане на пазара като самостоятелно изделие срещу финансиранве в размер на 170 704 лв.

От билки

Извличат натурални консерванти за безалкохолни

Правят молекули за лечение

]
Разработват натурални консерванти, които може да бъдат използвани за производството на безалкохолни напитки.

Технология за добив на биологично активни вещества от билки, които имат свойставата на натурални консерванти и може да се използват за производството на безалкохолни напитки, е получила финансиране от „Националния иновационен фонд”. За целта от фонда са отпуснати 74 599 лв. на фирмата разработчик.

С 262 хил. лв. от фонда лекари създават биологично активни молекули с приложение в лечението на сърдечна кардиомиопатия, тъй като до момента не съществува алтернативно лечение за заболяването. Наши учени ще създадат прототип на платформа за продължително проследяване на жизненоважни параметри и процеси в организма на човек. Системата ще следи жизнените показатели в реално време, а за целта са отпуснати 395 643 лв.

За разработване на иновативни ветеринарни формулировки за контрол на ендометрити при крави са отпуснати 141 818 лв. „Продуктите, които ще бъдат получени, ще бъдат нови в световен мащаб, без конкуренция на пазара към този момент, патентоспособни”, коментират разработчиците от Биовет АД.

От „Ел Би Булгарикум” пък работят по създаването на иновативен бактериален препарат с неизучени досега здравословни свойства - профилактичен потенциал срещу подагра и благоприятен ефект срещу интестинални възпаления. От държавната фирма са поулчири за разработката си 207 266 лв.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"