Преди да отворите студената бира от хладилника и да й се отдадете, помислете, че може да я употребите и по друг начин – за готвене, защото тя също е храна. С нея стават чудесни панировки, а добавена към задушени ястия, им придава уникален вкус и прави месото по-крехко. С бира се правят и много тестени закуски, сладки и други десерти – тя помага на тестото да бухне. Ако все пак предпочетете да я изпиете, знайте, че бирата си подхожда с всякакви храни.
Бирен пастет
300 г извара
100 г синьо или друго сирене
2 печени чушки
2-3 кисели краставички
2 мариновани чорбаджийски чушки
1 малка главичка лук
индийско орехче
светла/тъмна бира
Начин на приготвяне:
Лукът се настъргва заедно с половин индийско орехче. Зеленчуците се режат на ситно и се смесват в купа с изварата и натрошеното сирене. Пастетът се разбърква добре и се разрежда с бира до желаната гъстота. Поднася се, намазан върху препечена филийка или сухарче.
Панирани пилешки гърди с бира
4 бр. пилешки гърди
2 яйца
1 ч.ч. бира
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
брашно за овалване
олио
Начин на приготвяне:
Отделете жълтъците и ги разбийте с бирата, солта и 1 ч.ч. брашно. Добавете разбитите на сняг белтъци и разбъркайте внимателно. Посолете пилешките гърди, оваляйте ги в брашно и ги потопете в панировката. Изпържете филенцата в силно сгорещено олио до получаването на кафява коричка. Поднесете със зелена салата и резени лимон.
Печен свински джолан с бира
2 свински джолана
3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 ч.л. сол
1 ч.л. кимион
250 мл светла бира, гореща
250 мл подсолена вода
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера кипнете вода. В нея поставете джоланите. След като отново заври, оставете да къкри за около 15 минути. Извадете внимателно джоланите. Оставете ги да изстинат леко и да се отцедят от водата. Загрейте фурната на 220 градуса. Овкусете джоланите със солта и кимиона. Поставете ги в тава за печене. Залейте ги с бирата и чашата подсолена вода. Добавете и чесъна. Печете така за около час в загрята фурна. Проверете дали течностите са се изпарили при печенето и ако е необходимо, добавете още и печете на малко по-слаба фурна за още 30 минути.
Телешко с бира
500 г телешко месо
500 мл бира
1 морков
2 глави лук
2 с.л. брашно
2 скилидки чесън
1 дафинов лист
черен пипер
червен пипер
сол
олио
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на кубчета и го задушете в 3 с.л. олио. Прехвърлете го в дълбока тенджера. В мазнината запържете лука и счуканите скилидки чесън. Посолете, прибавете червения пипер и изсипете върху месото. Добавете няколко зърна черен пипер, дафиновия лист, нарязания морков. Залейте всичко с бирата, похлупете и задушавайте на бавен огън около 1 час. Когато поомекне месото, разбийте брашното с малко вода и го прибавете към ястието. Задушавайте още няколко минути.
Шаран в бира
1 цял шаран (около 1,5 кг с главата)
1 глава лук
1/2 глава целина
6 зърна черен пипер
3 зърна карамфил
1 лимон
3 дафинови листа
500 мл бира
6 обикновени бисквити
1 с.л. захар
2 с.л. краве масло
сол
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства от вътрешностите, главата се отстранява. Двете половини се разтварят и разстилат върху плоска повърхност, като се пречупват костите на гърба. Маслото се разтопява и в него се задушават нарязаните на ситно лук и целина, заедно с черния пипер, карамфила и солта. Сместа се разстила на един пласт в тавичка, отгоре се нареждат нарязаният на филийки лимон и дафиновият лист, а върху тях – рибата. Ястието се залива с бирата, покрива се с фолио и се задушава в затоплена фурна в продължение на 15–20 минути. Когато рибата е готова, се изважда, а течността се прецежда. Бисквитите се натрошават, прибавя се захарта и се залива с 360 мл от течността. Загрява се на тих огън и се бърка, докато се сгъсти. С този сос се залива рибата.
Пресни миди с бира и девесил
1 кг пресни миди
1 връзка девесил
1-2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 червена чушка (малка)
1 домат
1/2 люта чушка
1-2 с.л. зехтин
200 мл бира
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука, чесъна, девесила, чушките, настържете домата. Поставете продуктите в голяма тенджера заедно с малко вода и зехтин, задушете ги за кратко (2-3 мин.). Поставете предварително почистените миди, бирата и солта. Бъркайте ги периодично. След като всички миди са отворени, може да ги сервирате с ледено студена бира.
Задушен заек в бира
1 заек
3-4 с.л. горчица
1 бира
250 г гъста сметана
2 с.л. мед
2 филии ръжен хляб
1/2 пак. масло
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете заека на по-дребни парчета. По възможност предварително го обезкостете. Нарежете на ситно магданоза. В голяма тенджера разбъркайте сметаната, меда и горчицата, прибавете магданоза, сол и черен пипер. Изсипете вътре заешките мръвки и хубаво ги намачкайте с ръце. Оставете в хладилника за 4-5 часа. Филиите хляб накиснете в бирата и раздробете. Прехвърлете месото в гювеч, изсипете бирата и сложете отгоре маслото, наредено на бучки. Печете в съд, покрит с фолио или капак, в умерена фурна, 170 градуса, 2-3 часа. Ако има нужда, долейте топла вода. Преди да сервирате, спрете фурната и оставете още 20-30 минути. Сервирайте с гарнитура сварени картофи.
46-6