Както всяка година, с края на лятото настъпва времето на печените чушки, лютениците, кьопоолуто. Вкусни миризми се разнасят от кухни, балкони и дворове, обещаващо подрънкват буркани. Правенето на зимнина е бавно и трудоемко занятие, затова организирайте цялата фамилия – който иска да яде зимъска, трябва да вложи усилия. Има различни начини на консервиране, включително без варене и печене, но така произведените туршии не са дълготрайни и е най-добре да ги държите в хладилника, защото времето все още е топло. Друг вариант е да ги отложите за по-хладно време, но пък тогава цените на зеленчуците скачат.
Лютика
Необходими продукти:
5 кг червени чушки
5 кг домати
2 връзки магданоз
1 ч.ч. олио
3 с.л. сол
2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Изчистете чушките и доматите и ги изпечете – доматите във фурната, чушките – на огън или в чушкопек. Обелете ги и ги нарежете на едро. Накрая добавете ситно нарязания магданоз, солта, захарта, олиото и разбъркайте добре. Опитайте на вкус. Ако желаете, добавете още подправки. Сипете в буркани и стерилизирайте за 15 мин. Подходяща за миш-маш, пиле с лютика и други ястия.
Домашна лютеница
Необходими продукти:
7 кг червени чушки
2 кг доматено пюре или 5 кг домати
1 кг патладжан
1 кг моркови
черен пипер
кимион
3 с.л. мед
сол
300 мл олио
Начин на приготвяне:
Изпечете чушките и патладжаните. Обелете ги и оставете настрани. Морковите сварете добре. За направата на 2 кг доматено пюре са ви необходими около 5 кг домати. Може да използвате и готово, но вкусът няма да е същият. Попарете и обелете доматите и след това ги смелете. Смелете и чушките, патладжаните и морковите – поотделно. В дълбок съд (казан) сложете да се изварят доматите, така че да станат гъсти и да се получи доматено пюре - около 60 мин. Добавете и останалите продукти - първо смлените чушки и оставете да поври още 15 мин., след това патладжаните още 15 мин. и морковите още толкова минути. Бъркайте. Добавете подправките. Опитвайте, докато се получи вашият вкус. Олиото нагорещете леко предварително и го изсипете. Оставете да ври. Лютеницата е готова тогава, когато започне да образува пътечки. След като махнете от огъня, оставете да се охлади за малко и с помощта на ръчен пасатор пасирайте добре, за да се получи не толкова едра лютеница. След това напълнете в бурканчета и стерилизирайте за около 15 мин.
Патладжан с домати
Необходими продукти:
3 кг патладжани
2 кг домати
250 мл олио
сол
Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на колелца и се посоляват обилно. Оставят се за 1 час да им излезе горчивият сок, след което се измиват. Доматите също се нарязват на колелца. Нареждат се в голяма, намазнена тава като керемидки - патладжан, домат, патладжан, домат... Посоляват се. Пекат се в силна фурна докато, останат на мазнина. Напълват се в сухи буркани, запечатват се и се изваряват 30 минути.
Пържени чорбаджийски чушки с моркови
Необходими продукти:
1 кг чорбаджийски чушки
40 г сол
180 г захар
350 мл оцет
500 г моркови
10 г черен пипер млян
1 вр. копър пресен
3 гл. чесън стар
2 л вода
Начин на приготвяне:
Измийте чушките и отрежете дръжките им. Загрейте олиото на котлона и запържете чушките в него. Настържете морковите, нарежете копъра и ги объркайте със запържените и отцедени чушлета. Оцета, захарта, водата, солта и черния пипер сварете и с горещата смес залейте чушлетата (като я прецедите). Наредете в малки бурканчета, като между тях слагате скилидки чесън. Стерилизирайте 5 минути от завирането.
Маринован патладжан
Необходими продукти:
3 кг патладжан
600-800 г моркови - почистени, нарязани на полу- или кръгчета
3 гл. чесън - почистен, нарязани скилидките на филийки
2 връзки магданоз - ситно накълцан
150 мл вода
180 мл оцет
3/4 ч.ч. захар
1 с.л. сол равна
1 л олио за пържене
Начин на приготвяне:
Патладжанът се бели, нарязва на кръгчета с дебелина 1-1,5 см, посолява и се оставя да се отцеди за час. През това време в тенджера се приготвя маринатата - затопля се водата с оцета, захарта и солта да се разтопи захарта. Охлажда се. В дълбока тенджера се сипва олиото да загрее. Кръгчетата патладжан се подсушават в мека кърпа без власинки (или няколко пласта кухненска хартия) и се пържат до смяна на цвета - съвсем леко зачервяване (става много бързо). Изваждат се с цедка или гевгир (или кошница от фритюрник) и се пускат в маринатата. Там се държат, докато се изпържи цялото количество. Тачността се отцежда в друг съд и се запазва. В бурканчета се нареждат кръгчета патладжан, морковите, чесънът и магданозът, редувайки се на пластове, и добре се притискат. Допълват се до горе с отделената течност (ако е необходимо), запечатват се и се стерилизират за 20-25 мин. Веднага се изваждат и обръщат с капачките надолу да се охладят.
Парени чушки
Необходими продукти:
10 кг червени чушки
750 г захар
300 г сол
300 мл олио
1,5 л оцет
1 кг моркови
2 глави целина
5-6 дафинови листа
черен пипер на зърна
чесън по желание
10-12 таблетки аспирин
Начин на приготвяне:
Продуктите за маринатата се слагат да кипнат в дълбока тенджера, след което към тях се прибавят изчистените чушки – цели или нарязани на парчета. Чушките се попарват за кратко, докато цветът им се промени към леко оранжев, след което се редят в буркани. Редуват се ред чушки, ред нарязани моркови, целина, дафинов лист, черен пипер и цели или нарязани скилидки чесън. Притискат се добре и бурканът се допълва с маринатата, добавят се по 1-2 размити аспирина на буркан, затварят се плътно и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат.