Домашна фабрика
По-вкусни са от обикновените пиперки
Истинска витаминозна бомба
Колкото и странно да звучи, камбите, също като доматите, от гледна точка на ботаниката са плодове, но в кулинарията ги възприемаме като зеленчуци. У нас познаваме предимно червените и зелените камби, но съществуват още жълти, оранжеви, бели, кафяви, виолетови и тъмнолилави. Семената са донесени в Испания от Христофор Колумб през 1493 г. и оттам растението бързо се разпространява в Европа и Азия.
Мнозина свързват камбите единствено с приготвянето на зимнина – царска туршия, с мед, парени, мариновани, пълнени със зеле и моркови… Всъщност те са много вкусни и готвени. Има типични за есента постни манджи с комбинация от много зеленчуци, които стават по-хубави с камби, отколкото с обикновени пиперки. Тези чушки могат спокойно да заместят другите видове в приготвянето на миш-маш с яйца и сирене. А пълнените с кайма камби отдавна са признати за фаворит сред т.нар. зеленчуци „долма“. Те могат да се приготвят и постни – да се напълнят с ориз или боб, а в по-съвременните рецепти – с киноа.
Червените тумбести чушки са истинска витаминозна бомба. На първо място те са богати на витамин С, който подсилва имунната система и действа като антиоксидант. Имат и достатъчни количества витамин А, с което помагат на зрението. Една червена чушка има два пъти повече витамин С и осем пъти повече витамин А от зелената. Смята се, че камбите предпазват от рак, защото съдържат ликопен, подобно на доматите. Наличието на фолиева киселина и витамини от група В е полезно за сърцето и кръвоносните съдове. Не на последно място, целулозата в камбите е много по-нежна от тази в зелето, морковите, ряпата и цвеклото. Благодарение на нея се поддържа добра перисталтика, без тежест в стомаха и червата, подуване и газове.
Мариновани камби
Необходими продукти:
6 кг камби
1 л оцет
1 кг захар
300 г сол
300 мл олио
кервиз, чесън
черен пипер на зърна, бахар
Начин на приготвяне:
Камбите се почистват от семената и се нарязват на парчета. Кипва се марината от оцета, олиото, солта, захарта, черния пипер и бахара. Камбите, нарязаната целина и чесънът се заливат с топла (не гореща) марината в дълбок съд. Разбъркват се 3-4 дни, докато си пуснат водата и започнат да киселеят. Насипват се в буркани, допълват се с отделения сок и се слагат на хладно. Не се стерилизира. По желание могат да се сложат още карфиол и моркови, съответно количеството чушки трябва да е по-малко.
Царска туршия
5 кг камби
2 кг моркови
1 кг карфиол
1 глава целина с листата
500 г захар
1 ч. ч. сол
оцет – колкото сок пусне
Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци се нарязват и стоят цяла нощ поръсени със солта и захарта. Сокът, който се отделя, се кипва и се смесва с равно количество оцет. Маринатата пак се кипва и се оставя да изстине. Със студената марината се залива наредената в буркани туршия. По желание може да се стерилизира за 5 минути.
Камби с мед
Необходими продукти:
6 кг камби, по-дребни
2 л оцет
2 л вода
250 мл олио
250 мг мед
2-3 дафинови листа
сол, черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:
Кипва се саламура от водата, оцета, олиото, меда, солта, дафиновия лист, черния пипер. Като заври течността, се пускат по няколко цели камби – да се промени цветът им. Нареждат се в буркан и се заливат с изстиналата саламура. Отгоре се притискат с лозови или вишневи пръчки. Вместо мед може да се сложи захар – 1 равна чаена лъжичка на камба. По желание се стерилизират.
Пълнени камби със зеле и моркови
Необходими продукти:
3 кг камби, по-дребни
400 г моркови
1,5 кг зеле
За маринатата
450 мл оцет
200 г захар
10 равни с. л. сол
700 мл вода
1-2 връзки целина
2 глави чесън
3 дафинови листа
10-15 зърна черен пипер
4-5 зърна бахар
50 мл олио
по 1 аспирин на всеки буркан
Начин на приготвяне:
Камбите се почистват от семената. Зелето се накълцва на ситно, морковите се настъргват на едро ренде. В голяма тенджера сложете оцета, захарта, водата, солта, дафиновия лист, черния пипер на зърна, бахара и олиото. Оставете да заври. Сложете камбите във врящата марината за 2-3 минути. Разбърквайте ги, за да се попарят всички равномерно. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги сложете в тава да се охлаждат. През това време смесете нарязаното зеле с морковите и ги сложете във врящата марината. Разбъркайте и след минута извадете с решетъчна лъжица в друга тава да изстиват. Маринатата отстранете от котлона. Изчистете чесъна и сложете по 1-2 намачкани скилидки във всяка камба. Листата на целината нарежете на ситно. Дръжките не изхвърляйте, защото с тях ще затиснете пълнените камби в бурканите. Смесете нарязаните листа с охладените зеле и моркови. Напълнете плътно всяка камбичка със сместа. На дъното на всеки буркан сложете по 1 стрит на прах аспирин и подредете възможно най-плътно пълнените камби, като внимавате да не ги разкъсате. Сложете по 1 дафинов лист от маринатата в буркана. Кръстосайте дръжките от целината отгоре и залейте с маринатата. Затворете с капачка и обърнете няколко пъти буркана, за да се разтвори аспиринът. Не се изварява.
Хит на седмицата
Пържени камби с лук и домати
Необходими продукти:
1 кг червени камби
1 ч. ч. олио
500 г домати
2 с. л. доматено пюре
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
сол, черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне:
Камбите се изчистват, нарязват на по-малки парчета и посоляват. В дълбока тенджера или тиган се загрява мазнината и се слагат камбите да се запържат. Доматите се обелват и режат на ситно. Лукът и чесънът също се режат на ситно. Доматите, доматеното пюре, лукът, чесънът и подправките се слагат при камбите и всичко се разбърква в тигана. Оставя се да къкри, докато се изпари водата от доматите и остане на мазнина. Готовото ястие се поръсва с нарязан магданоз.