НС реши кабинетът да приеме програма за компенсиране на бизнеса заради скъпия ток

Парламентът възложи на Министерския съвет в срок от седем дни да приеме Програма за предоставяне на компенсации, свързани с цените на електрическата енергия на небитовите крайни клиенти за периода 1 юли - 31 декември 2024 г. и при спазване на правилата за държавните помощи. Решението беше взето със 185 гласа „за“, нито един „против“ и петима въздържали се. 

Вносителите на предложението са Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), Искра Михайлова („Възраждане“), Станислав Анастасов (ДПС), Драгомир Стойнев („БСП за България“) и Павела Митова („Има такъв народ“). В мотивите се посочва, че от началото на юли 2024 г. се наблюдава тенденция на повишаване на цените на електроенергия на свободния пазар в България и в региона и се очаква за месеците напред тези нива да се запазят.

Решението предвижда компенсацията да е в размер на 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „Ден напред“ на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД, за съответния месец и базова цена в размер на 180 лв. за мегаватчас за небитовите крайни клиенти, независимо в коя мрежа са присъединени.

Предвижда се средствата за плащане на компенсациите по Програмата да се осигуряват от Фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Програмата е за целите на компенсиране на част от разходите за електрическа енергия на небитовите крайни клиенти в страната, с изключение на крайните небитови клиенти, за които вече се прилага Програма за компенсиране, одобрена от Министерският съвет с решение от 23.04.2024 г. и последвалото изменение от 4 юли 2024 г.

Министърът на енергетиката Владимир Малинов коментира, че срокът за приложение на регламента, определен от Еврокомисията, е изтекъл, но това, че няма приложим регламент, не означава, че не може да се направи опит за компенсаторен механизъм. Той посочи, че комуникира с колегите си от съседните държави и към днешна дата, след изтекъл регламент, в Румъния има действащ компенсаторен механизъм, а гръцките колеги са въвели такъв миналата седмица. След като нашите съседи са го направили, защо и ние да не опитаме, коментира той.  

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"