Рибата, за предпочитане шаран, е неизменна част от трапезата на Никулден и е разрешена храна по време на коледните пости. На 6 декември почитаме св. Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моряците, пътешествениците, търговците, банкерите и избавител на пленниците. Според легенда в дъното на лодката на рибар се отворила дупка, която свети Николай затворил с шаран. Оттогава се смята, че шаранът е жертвена риба. С нея са свързани някои суеверия - костите й могат да се пришият в шапките на децата, за да ги предпазват от уроки и зли очи или да се пуснат по течението на реката, за да се умножи броят на семейството. Трябва да се внимава да не падат люспи от рибата на земята, защото е на лошо. Ако сложите от люспите в портфейла си, ще ви върви на пари.
Рибена чорба
1 кг риба
200 г чушки
2 домата
сол
3 глави лук
2 ч.л. червен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Почистете добре рибата, извадете вътрешностите и я нарежете на парчета. Напълнете една тенджера със студена вода, добавете рибата и оставете на котлона да заври. След това добавете ситно нарязания лук. Подправете със сол и варете, докато рибата омекне. След това извадете рибата и прецедете бульона. Нарежете чушките и доматите на кубчета. Поставете ги във врящия бульон и варете в продължение на 10 минути. След това добавете рибата и варете, докато зеленчуците омекнат. Добавете червения пипер и поръсете с нарязан на ситно магданоз.
46-1
Пълнен шаран на фурна
1 шаран, по-голям
200 г ориз
3 глави лук
1 връзка пресен лук
60 г орехи
60 г стафиди
1 ч.л. мащерка
черен пипер
сол
4 с.л. олио
1 каф.ч. вода
магданоз
Начин на приготвяне:
Стафидите се накисват във вряла вода за десетина минути. През това време 1 глава лук се нарязва на ситни кубчета и се задушава в дълбок тиган с олио. Щом се позлати, се добавя измитият ориз и се пържи, докато стане прозрачен. След това към него се добавят подправките - черен пипер, сол, мащерка, а също и водата. Когато оризът поеме течността, към него се добавят отцедените от врялата вода стафиди, натрошените орехи и накрая - ситно нарязаният пресен лук. Всичко се разбърква много старателно. Шаранът се почиства добре, измива се с вода и люспите му се отстраняват. С плънката се пълни и се зашива с подходящ и здрав конец. Останалият лук се обелва и нарязва на колелца, които се подреждат на дъното на тавичка. Върху колелцата лук се полага напълненият и зашит с конец шаран, а около него се разпределя останалото от плънката, което не се е побрало в рибата. Ястието се поръсва с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се оставя да се пече за около час на 180 градуса, след което фолиото се отстранява и пълненият шаран се пече още половин час без фолио, докато се позлати. Накрая се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз и се сервира горещ.
46-2
Риба по средиземноморски
4 филета от бяла риба (или около 800 г)
2 скилидки чесън
2 глави лук
1 консерва домати
1/4 ч.ч. бяло вино
1 ч.л. риган
маслини
1/2 ч.ч. сирене фета
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и доматите. Счукайте на ситно чесъна. Смесете ги в тиган, в който сте сложили съвсем малко зехтин. Добавете ригана и оставете на умерена температура, докато продуктите омекнат. Изпечете филетата на скара или грил тиган. Сервирайе рибата с доматения сос. Преди да поднесете, поръсете със сместа от сиренето фета и маслините. По желание гарнирайте с пресен босилек за цвят.
46-3
Шаран в тестена кора „Рибник“
1 шаран – около 1,5 кг
8 глави червен лук
2 ч.ч. смлени на едро орехи
300 г брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. олио
мащерка, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в половината мазнина. Добавят се смлените орехи, мащерката, черният пипер и солта – това е плънката. Шаранът се изчиства, измива и посолява, след което се пълни с готовата плънка. От брашното, киселото мляко, содата бикарбонат се замесва тестото, прибавя му се щипка сол и се разточва. Върху него се слага напълнената риба и се завива с тестото, което трябва да се оформи по рибата. Могат допълнително да се направят очи, уста, перки, люспи и опашка. Намазва се отгоре с останалата мазнина и се пече във фурна около 1 час и 20-30 минути при 180-200 градуса. Рибникът се реже на филии и може да се поднесе и топъл, и студен.
46-4
Пълнен шаран с кайма
1 шаран
1 глава лук
1 стрък праз
150 г кайма
5-6 гъби
5-6 черни маслини
1/3 прясна краставица
1 малък морков
1 чушка
1/2 ч.ч. доматено пюре
сол
черен пипер
олио
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се нарязват на ситно. Лукът и празът се запържват в малко олио, докато омекнат. Добавя се каймата и се запържва, докато се раздроби добре и започне да добива загар. Овкусява се със сол и пипер. Добавят се чушката, морковът, маслините и гъбите и се оставят леко да се запържат. Накрая се добавят доматите и се разбърква. Оставя се на котлона още 1-2 минути и се отстранява. Най-накрая се добавя нарязаната на малки кубчета краставица. С тази смес се пълни почистеният шаран и се зашива или прищипва, за да не изпадне плънката. В тавичката за печене се прави легло от предварително измити лозови пръчки, които са поръсени с малко олио, за да не залепне рибата. Напълненият шаран се слага върху клонките и се пече на 180 градуса, докато се зачерви.
46-5
Сьомга със сос от авокадо
4 филета сьомга
3 с.л. соев сос
1 с.л. зехтин
1 авокадо, обелено и нарязано
75 г. обелени чери домати, нарязани на половинки
400 г бял едър боб от консерва
1/4 краставица, обелена и ситно нарязана
1/4 глава червен лук, ситно нарязан
1 с.л. пресен кориандър, ситно нарязан, плюс 1-3 клончета за украса
2 с.л. винен оцет
лимон за декорация
Начин на приготвяне:
Поставяме филето от сьомга в голяма купа, където да се маринова със соевия сос и зехтина за около половин час. Изпържваме рибата за около 5 минути от двете страни или докато получи коричка. Внимаваме в средата да остане розова. За соса се слагат в блендер авокадото, доматите, бобът, краставицата, коридандърът и червеният лук. Заливаме с оцета и малко зехтин. Разбива се, докато се получи сос.