Бил Гейтс: Изкуственият интелект е сериозна заплаха

Основателят на Microsoft Бил Гейтс е на мнение, че човечеството трябва да е внимателно с развиването на изкуствения интелект, пише вестник Гардиън.

"Аз съм от тези, които са сериозно обезпокоени от развиването на изкуствен интелект. Отначало машините ще ни отменят в доста неща, което е добре, ако ги управляваме добре. Няколко десетилетия по-късно обаче изкуственият интелект ще е развит на доста високо ниво, което вече е причина за безпокойство", отбелязва Гейтс.

"Напълно съм съгласен с Елон Мъск и физика-теоретик Стивън Хокинг, че някои хора не разбират доколко сериозна е заплахата от развитието на изкуствения интелект и не обръщат внимание на този въпрос", казва още Гейтс.

Неотдавна Хокинг заяви, че развитието на изкуствения интелект застрашава човечеството. Физикът изрази опасенията си, че в близко бъдеще ще бъдат създадени машини, способни да наложат господство над хората. На подобно мнение е и Мъск, който през октомври 2014 г. нарече изкуствения интелект "главна екзистенциална заплаха".

Коментари

Задължително поле