Райфъла остава за постоянно в ареста, две камери уличават килърите

Пловдивският бизнесмен и шеф на първата частна неотложна помощ в града под тепетата Атанас Червенков-Райфъла остава за постоянно в ареста заедно с един от съучастниците си от организираната престъпна група Васил Василев, който се оказа, че е хандбалист.

Това е решението на Пловдивския районен съд по искането на Районна прокуратура за залагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Атанас Червенков и Васил Василев.

Райфъла е обвинен в 3 престъпления - по чл. 330 ал.1, чл.128 ал.1 и чл. 117 ал.1 от НК, а срещу Василев обвинението е по чл. 330, ал.1. По повдигнатите обвинения Наказателният кодекс предвижда до 10 години затвор за Червенков и 8 години за Василев.

"Събрани са множество доказателства, че именно Червенков е поръчал ликвидирането на конкурента си Аргир Гяуров от медицински център "Хипоталамус", заяви наблюдаващият прокурор Николай Николов.

По време на заседанието в зала 12 на Съдебната палата в Пловдив стана ясно, че записи от видеокамери и 2 следствени експеримента доказват, че наемниците, пратени от Атанас Червенков, са следили Аргир Гяуров няколко дни, преди да го наръгат 7 пъти с нож в гърба на 12 февруари 2014 г., и дори са имали резервен маршрут за оттегляне след поръчаното убийство.

Съдията по дело 555/2015 г. Иван Минчев обяви мярка за постоянен арест, въпреки че в пледоарията си адвокатката на Райфъла Татяна Каменова изтъкна куп разминавания в датите на палежите на автомобилите, в медицинското свидетелство на Аргир Гяуров и нарече образуването на досъдебното производство и досегашното развитие на делото - пълна каша и хаос.

Атанас Червенков не се призна за виновен и заяви, че е невинен, а не бандит и мафиот. "Аз съм пето поколение пловдивчанин. Всички ме знаят, че съм почтен човек. Срам ме е, като виждам как по медиите ме сатанизират. Ужасно е, защото не знам как децата ми ще го приемат. Това, което са случва, са уникални групости. Това е предизборна политическа поръчка! Води се предизборна война", коментира Атанас Червенков-Райфъла на влизане, излизане и в самата зала на Районния съд.

"Обвиненията срещу мъжа ми са пълни инсинуации и мръсни лъжи. Той е сериозен бизнесмен, а не кокошкар и не се занимава с такива неща, за които го обвиняват. Нямам представа за какво са го нарочили, но знам, че той е невинен и истината скоро ще се разбере в съда", заяви пък съпругата на Райфъла Ева Червенкова, бивша "Мисис Пловдив".

Атанас Червенков беше арестуван в понеделник като поръчител на 7 палежа на автомобили, сред които и четири на ексдепутата от ГЕРБ Антоний Йорданов, и на опит за убийство на д-р Аргир Гяуров на 12 февруари 2014 г. Райфъла бе задържан при полицейска акция, след като направи опит да скочи от терасата на първия етаж и да избяга при задържането.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право