В държавата на подизпълнителите

Хотел "Вероника" във Варна се срути, извадиха загинал изпод руините, спасители втори ден ровят за други... И живите, и мъртвите били наети без договори от фирма с N на брой подизпълнители. Така че отговорностите по веригата се губят, стигайки до някакъв си мистериозен „господин Георгиев“.

Този господин може да е напълно спокоен. Доказателството е в най-близката ни история. За 15 години под 18 рухнали сгради в България са намерили смъртта си 7 души, а 18 са осакатени. В образуваните по тези случаи дела срещу собственици, строители и технически ръководители деветима са оправдани, трима са осъдени условно, двама глобени, а четирима - с висящи обвинения. Накратко: нито един от уличените в смъртоносните безобразия не е в затвора за превенция и превъзпитание.

„Ако оправим съдебната система, тя ще оправи всичко останало“, казва Моника Маковей, най-видният румънски съдебен реформатор. Но това е при съседите. А у нас видните съдебни реформатори са заети – ако не да дават интервюта, то да се карат. Пък подизпълителите им какво правят, само дявол знае.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари