На 22 април 2019 да почерпят

Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Германия, а не Гърция трябва да напусне Еврозоната

Бивш шеф на МВФ предлага Берлин да изостави еврото

При този вариант няма губещи, а най-голяма ще е политическата печалба

Настроението в Еврозоната е все още напрегнато. Въпросът с излизането на Гърция от Еврозоната все още не е приключен: Волфганг Шойбле държи плана за излизането на Гърция в чекмеджето си. Един бивш директор на МВФ е съгласен с него, дори е на мнение, че друга страна трябва да напусне Еврозоната – Германия.

Споразумението между задлъжнялата Гърция и нейните европейски кредитори изглежда все по-близко. Въпреки това все още се наблюдават разногласия в Еврозоната. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас не премълча, че не стои твърдо зад пакета от реформи на кредиторите, който обаче подписа.

В този смисъл не би следвало да изглежда странно, че финансовият министър Волфганг Шойбле разглежда излизането на Гърция като една много добра идея. Също като него мисли и някогашният директор на МВФ Ашока Моди: „Някой трябва да напусне Еврозоната”. Тук обаче той няма предвид Гърция.

Няма победители

В статия за „Bloomberg View” Ашока Моди предлага: Германия, а не Гърция трябва да напусне Еврозоната. Това необичайно предложение той обяснява по следния начин: Совалките между Атина и нейните международни кредитори вече показаха, че страни с различна икономическа мощ съвсем не биха могли да изградят валутен съюз. Въпреки всички опити за споразумение няма как да има победители. Това е така защото още с най-ранните споразумения за реформи за Гърция, страната, изпаднала в криза, продължаваше със същата икономическа стратегия, с която от години се проваляше отново и отново.

Германия сама си погоди номер

Германия, като един от най-големите кредитори на Гърция, сама си погоди номер с предложението за временно излизане на Гърция от Еврозоната. Според Моди: Ако Гърция напусне единната валута, то въпреки това страната би трябвало да погаси задълженията си в евро. Излизайки от еврото би се стигнало до нова собствена валута, а това само по себе си значи, че погасяването на задълженията става невъзможно.

Също така натискът върху Гърция е толкова голям, че ще бъдат „солидализирани” и други страни. Подобен на гръцкия случай е и този на Италия и Португалия. А ако те последват примера на Гърция и също поискат да напуснат еврозоната?!

Германците ще станат по-богати

Решението, което Моди предлага е следното: Вместо Гърция да напуска еврозоната, то Германия трябва да я напусне и да се върне към марката. При подобен сценарий, според икономиста, еврото ще бъде изпратено в историята и такива икономически изтощени държави като Гърция много бързо ще възстановят своята конкурентоспособност. Ако страни като Холандия, Белгия и Австрия последват примера на Германия и формират един нов валутен съюз например, то това би обезценило още повече еврото.

При този сценарий, според Моди, няма губещи, а Германия може само да спечели. Германската марка би станала по-скъпа от еврото и следователно за същото количество пари Германия би могла да си купи повече стоки и услуги. „С един удар германците могат да станат по-богати”, предвижда Моди.

Ако се замислим, една силна марка би направила германския експорт по-малко конкурентоспособен. Ако превесът на германския износ над вноса не е толкова голям и намалее, то от това печели световната икономика като цяло. А висококачествените продукти се продават така или иначе. Когато марката все още беше в обръщение, германските фирми реагираха на покачващите се обменни курсове с продукти от по-високо качество.

Политическата печалба би била най-голяма

От така очертаните икономически предимства Моди все пак вижда най-голямата печалба на политическо ниво. Към момента на Германия й се носи славата на хегемон, който обаче не е готов да поеме разноските за своята мощ. По този начин Германия върши мечешка услуга на Европа. А за да улесни съвместната работа в Европа, Германия би трябвало да се откаже от валутния съюз и да напусне Еврозоната.

Превод Владимир Кучев

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.