Малки театрални форми с Йордан Бакалов

Йордан Бакалов може да е заклет седесар, но със сигурност не е на мястото си в стола на директор на служба „Военна информация“. Тези дни на политическата сцена се разиграват малки театрални форми с главното участие на Бакалов. Той драматично подаде оставка, след като разбра, че парламентът иска да го изхвърли. Депутатите решиха, че човек от кариерата трябва да е на поста на военното разузнаване. С чин и поне 10 години стаж. Нещо напълно резонно, ако се има предвид спецификата в работата на тази служба.

Бакалов, който е земеделец от партията на Мозер и служебен вътрешен министър за три месеца, реши да изпревари обнародването на закона за военното разузнаване и подаде оставка на Ненчев. Той още по-театрално отказа да я приеме и прехвърли отговорността на театралната трупа от „Дондуков 2“. Сега всички чакат президентът Плевнелиев да наложи вето, но не на целия закон, а само върху члена, който изхвърля цивилния шеф от службата.

Бакалов дойде на този пост, за да изпълни една единствена поръчка, която беше поета преди това от друг земеделец, министъра на отбраната Николай Ненчев - да извади от мазетата на службата архивите на военното ни разузнаваме до 1990 г. Нещо, което предшественикът му Веселин Иванов отказваше да направи, тъй като се опасяваше от осветяване на старите агенти.

Неистова война за опразването на зимника на военните разведки дълго време водеше и президентът Плевнелиев. Именно с неговата подкрепа беше назначен и Бакалов на този пост.

Според министър Ненчев служба „Военна информация“ е най-нереформираната спецслужба в България, където около 39% от персонала са бивши служители на военното разузнаване от времето на Тодор Живков, 6% от тях са минали специална подготовка в съветски школи. Ръководителят на отбранителното ведомство каза също така, че нашето разузнаване не си сътрудничи ефективно с партньорските служби в НАТО, нуждае се от спешна модернизация и в него трябва да се назначат повече млади офицери.

За съжаление министър Ненчев не се сеща, че военното разузнаване е насочено към „враговете“ на страната ни, а не към нашите партньори от алианса. И няма нищо по-хубаво от това да си учил или работил „в тила на врага“.

Ненчев трудно може да коментира координация между службите, тъй като самият той не знае какво става във ведомството му. Преди време подведе премиера Бойко Борисов, като му каза, че служба „Военна полиция“ не му е докладвала за случая „Шивиков“. След това се оказа, че министърът не си е чел домашното.

Назначеният на този пост Йордан Бакалов се опита да реформира службата. Още в първата си работна седмица изпрати писмо до Ненчев, че иска 14 млн. лв. за ремонт на сградата на службата. Постройката била пострадала и напукана още от земетресението в Перник. Парите му бяха отказани.

Сега ще чакаме реакцията на президента и най-вече дали ще върне целия закон, или ще защити само интересите на един човек, очевадно изпълнил една политическа поръчка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи