На 17 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 17.02.2020

Марк Твен бил навестен от духа на дъщеря си Писателят познавал телепатията

2019 е най-лошата година за германското производство

На круизния кораб в Япония има 40 заразени с коронавирус американци

Лондон спира кранчето за нискоквалифицирани Нови правила след излизането на кралството от ЕС

Северна Македония разпусна парламента си

Турове в ромските къщи на Видин и Монтана Проектът за реклама на маршрутите се финансира по трансграничната програма с Румъния

Възобновяват фериботната връзка между Гърция и Кипър, 30 часа ще се пътува

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 17 февруари 2020

Четирима загинаха при катастрофа на малък самолет в Южна Франция

Ваксината за варицела в аптеките през март От тази година имунизацията е препоръчителна

Станислав Владимиров: Нивото на язовир „Студена“ се е повишило с 80-90 сантиметра

Емил Димитров направи извънредна проверка на нерегламентирана площадка за отпадъци в село Калипетрово

Арест за изобличител на кандидат на Макрон Пьотър Павленски е задържан за инцидент с насилие

Земеделският министър Десислава Танева пред „Труд“: Възложих проверка. ИАГ няма да променя становището си за ПП „Витоша“

– Г-жо Танева, имате ли информация за среща между директора на Изпълнителната агенция по горите и представители на неправителствени организации, след която е упражнен натиск над служители от Дирекцията на ПП „Витоша“?

– Не мога да кажа дали е имало нарочна среща с цел упражняване на натиск. Но смея да твърдя, че няма как да се е случило подобно нещо. В хода на законодателните инициативи, които предприемаме, имаме активна комуникация с всички представители на НПО-та – това е начинът, по който трябва да работи изпълнителната власт.

– Все пак може ли да се провери дали има оказван натиск?

– Аз съм възложила проверка по случая. До момента нямам потвърждение за такава среща, на която са привиквани служители. Никой и не е потвърдил за подобни разговори.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Зеленото задкулисие върви към престъпление

– Кога възложихте проверката?

– Може би преди час (разговорът се провежда около 16:00 ч вчера – б.а.), тъй като бях уведомена за излязлата информация. До момента имам уверение от заместник-министъра на земеделието Георги Костов, че няма потвърден натиск над служители от Изпълнителната агенция по горите.

– А за хора от Дирекцията на Природен парк „Витоша“?

– И за там също. В момента, в който проверката приключи, ще ви уведомим за резултата. Досега по време на обсъждания винаги е имало разностранни интереси, чували са се диаметрално противоположни мнения, но натиск над служители – никога. Очевидно сега има напрежение по повод процедурата за приемане на Плана за управление на парк „Витоша“. МЗХ и в частност ИАГ не е органът, който приема този план.

– Приема го Министерският съвет.

– Да, по инициатива на Министерството на околната среда и водите. Единственото, което ИАГ е направила, е да даде становище в хода на общественото обсъждане на проекта. Това са предложения във връзка с прецизирането на плана, но в никакъв случай за неговото отхвърляне.

– Тоест становището на ИАГ няма да бъде оттегляно, променяно или заменено?

– Разбира се, няма смисъл от ново становище. Сегашното е дадено на МОСВ, в него има две бележки, според които трябва да се намери баланс между развитието на различни спортни дейности на Витоша и природозащитните цели на парковата територия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.