Илън Мъск представи специален тунел за намаляване на трафика (ВИДЕО)

Пет автомобила и автобус се удариха по пътя Бургас-Созопол, двама души са пострадали

Папа Франциск смени дългогодишния главен редактор на вестника на Светия престол

Електронната идентификация за българските лични документи се отлага за 2020 г., решиха депутатите

Президентът Радев наложи вето на промени в НПК

Ценко Чоков: Охранители на зам.-главния прокурор Иван Гешев ме снимаха в заведението

Тръмп: Не строим бетонна стена по границата с Мексико, а художествено оформена конструкция

Бивш затворник отива на съд за отвличане

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обявени за издирване в сайта на Интерпол

Почина американската актриса Пени Маршъл

Жената на Ценко Чоков: Съпругът ми е влязъл в заведението, за да си купи храна за вкъщи

Медицинският факултет не бива да бъде разрушаван с лека ръка, заяви Даниел Вълчев

САЩ продават на Турция зенитноракетни комплекси „Пейтриът“ за 3,5 млрд. долара

Дипломатическите комуникации на ЕС са били прихванати от хакери

Анатомия на една икономическа криза В САЩ почти всички значими рецесии в последно време са предхождани от обърнати лихвени криви

Земеделският министър Десислава Танева пред „Труд“: Възложих проверка. ИАГ няма да променя становището си за ПП „Витоша“

– Г-жо Танева, имате ли информация за среща между директора на Изпълнителната агенция по горите и представители на неправителствени организации, след която е упражнен натиск над служители от Дирекцията на ПП „Витоша“?

– Не мога да кажа дали е имало нарочна среща с цел упражняване на натиск. Но смея да твърдя, че няма как да се е случило подобно нещо. В хода на законодателните инициативи, които предприемаме, имаме активна комуникация с всички представители на НПО-та – това е начинът, по който трябва да работи изпълнителната власт.

– Все пак може ли да се провери дали има оказван натиск?

– Аз съм възложила проверка по случая. До момента нямам потвърждение за такава среща, на която са привиквани служители. Никой и не е потвърдил за подобни разговори.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Зеленото задкулисие върви към престъпление

– Кога възложихте проверката?

– Може би преди час (разговорът се провежда около 16:00 ч вчера – б.а.), тъй като бях уведомена за излязлата информация. До момента имам уверение от заместник-министъра на земеделието Георги Костов, че няма потвърден натиск над служители от Изпълнителната агенция по горите.

– А за хора от Дирекцията на Природен парк „Витоша“?

– И за там също. В момента, в който проверката приключи, ще ви уведомим за резултата. Досега по време на обсъждания винаги е имало разностранни интереси, чували са се диаметрално противоположни мнения, но натиск над служители – никога. Очевидно сега има напрежение по повод процедурата за приемане на Плана за управление на парк „Витоша“. МЗХ и в частност ИАГ не е органът, който приема този план.

– Приема го Министерският съвет.

– Да, по инициатива на Министерството на околната среда и водите. Единственото, което ИАГ е направила, е да даде становище в хода на общественото обсъждане на проекта. Това са предложения във връзка с прецизирането на плана, но в никакъв случай за неговото отхвърляне.

– Тоест становището на ИАГ няма да бъде оттегляно, променяно или заменено?

– Разбира се, няма смисъл от ново становище. Сегашното е дадено на МОСВ, в него има две бележки, според които трябва да се намери баланс между развитието на различни спортни дейности на Витоша и природозащитните цели на парковата територия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.