Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Пресъздадоха дигитално част от мозъка на плъх

Базирайки се на години на проучвания, 82-ма изследователи от организации по целия свят обявиха, че са реконструирали част от мозъка на плъх в компютър, пише The New York Times. Изследването е частично финансирано от проекта Human Brain, 10-годишна европейска програма на стойност над 10 милиарда долара. Новината идва директно от проекта Blue Brain, който има за цел да реконструира мозък на плъх, а след това и на човек в компютър, предава Фокус.

И двете изследователски програми са спорни. Стотици невролози подписаха отворено писмо през 2014 година, критикувайки както проектите като цяло, така и осъществимостта на целта им. Анри Маркрам от Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария, който ръководи и двата проекта, казва, че това, което той и колегите му са постигнали е първата „чернова“ на функционираща карта от 30 хиляди мозъчни клетки. Ученият отбелязва, че това все още не доказва, че е възможно да се пресъздаде човешкия мозък, който съдържа 85 милиарда или повече неврона, но е първата крачка.

Кори Бергман, един от директорите на Института за нервни системи „Кавли“ към Университета Рокфелер, която е тясно свързана с дългосрочната изследователска програма Brain Initiative, заявява, че това „удивително постижение“ по отношение на акумулирането на данни. По думите й обаче „симулациите са в ранен стадий“ и по тази причина не е ясно значението им за по-голямата цел – да се реконструира цял мозък.

Реконструкцията, която д-р Маркрам иска да постигне е изследователски инструмент, който дигитално ще кодира част от характеристиките на невроните и връзките им, които са общи за всички мозъци. Това не е футуристичната мечта за инсталиране на човешка личност в компютър.

За да създадат дигаталната верия на част от мозъка на плъх, изследователите не са записали детайли за всяка отделна клетка. Те са използвали данни от някои клетки, за да покажат как изглежда цялото. След това са симулирали определен вид мозъчна активност и са установили, че реконструкцията има поведение на жива тъкан. Всички данни от проучването ще бъдат достъпни и за други учени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете