Учени използват Twitter, за да проследяват земетресения

Twitter е едно от най-подходящите места да се информираме за водещите новини заради огромната му потребителска база и неспирния трафик, пише TheNextWeb. Всички тези данни сега се събират и анализират, за да се проследяват земетресения.

Американската геологическа и топографска служба (USGS) засича туитове, в които се споменават земетресения, дори ако са на различни езици. Организацията разполага с едва 2000 сензора за земни трусове, повечето от които са в САЩ. Данните от социалната мрежа за микроблогове разширяват достъпа на учените до информация за сеизмична активност в други части на света и им дават възможност да проследяват потенциални катастрофални събития.

В публикация в блога си Twitter обяснява как протича процесът:

“Те са установили, че хората, които туитват за действителни земетресения публикуват наистина къси текстове или дори само питат “Земетресение?”. Заключавайки, че хората, които преживяват земен трус не са много разговорливи, учените са започнали да филтрират туитовете, съдържащи повече от седем думи.

Изследователите са установили също така, че хора, които споделят линк или данни за силата на земетресението рядко дават информация от първа ръка, затова са изключили и туитовете, споделящи линк или цифри. Полученият след филтрирането поток е в състояние да покаже кога в световен мащаб се случват земетресения.”

Един от примерите е най-силното земетресения от 25 години насам, което удари Напа в САЩ през 2014 година. Службата е успяла да го засече в рамките на 29 секунди, използвайки данни на Twitter. Вероятно има значение, че това се случило в регион, където хората са технологично грамотни.

От USGS посочват, че се надяват да интегрират информацията от Twitter в сеизмични алгоритми, за да ускорят допълнително процеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии