Хората предпочитат роботи, които допускат грешки

Роботи, които показват подобни на човешките слабости, биха взаимодействали по-добре с хора в сравнение с машини, програмирани да бъдат перфектни, посочват изследователи, цитирани от Би Би Си.

Специалисти от Университета на Линкълн са установили, че хората са по-склонни да приемат роботи, които допускат грешки и показват присъщи на човека състояния, каквото е скуката, например. Изследователите са програмирали роботи да правят грешки и са наблюдавали реакциите на участващите в експеримента доброволци.

Откритията биха могли да повлияят на проектирането на роботи в бъдеще, смятат учените.

Д-р Джон Мъри и докторантът Мриганка Бисвас са извършили опити с три робота. Първият, наречен Erwin (Emotional Robot with Intelligent Network) е в състояние да изразява пет базови емоции.

Вторият - Keepon, е малък жълт робот, конструиран да проучва социални взаимодействия, като комуникира с деца, и третият е триизмерно принтиран хуманоиден робот, наречен Marc (Multi-Actuated Robotic Companion).

Изследователите са включили в софтуера на машините серия от систематични грешки, позволяващи им да допускат грешки, да правят неправилни заключения, както и да изразяват подобни на човешките състояния и емоции - да се изморяват, да се отегчават или да се раздразват. Систематичните грешки са се проявявали само през половината от времето на провеждане на тестовете.

“Наблюдавахме как участниците реагират спрямо роботите и установихме, че в по-голямата част от случаите те обръщат повече внимание на машините и наистина се забавляват, когато роботът допуска грешки, забравя факти и показва емоции като човек. Доказахме, че слабостите в “характерите” им помагат на хората да ги разбират по-добре, да се свързват и да комуникират по-лесно с тях”, казва Бисвас.

Д-р Мъри от своя страна изтъква, че начинът, по който умните машини взаимодействат социално е ключова част от бъдещите изследвания в областта на роботиката.

“Наблюдавахме как участниците реагират спрямо роботите и установихме, че в по-голямата част от случаите те обръщат повече внимание на машините и наистина се забавляват, когато роботът допуска грешки, забравя факти и показва емоции като човек.

Доказахме, че слабостите в “характерите” им помагат на хората да ги разбират по-добре, да се свързват и да комуникират по-лесно с тях”, казва Бисвас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии