Дневният хороскоп на Алена за събота, 29.02.2020

На 29 февруари 2020 да почерпят

Проф. Тодор Кантарджиев: Ситуацията с коронавируса не е толкова страшна, но никой не слуша

Премиерът е разговарял с Кириакос Мицотакис за ситуацията с мигрантите

Българи дариха 178 000 евро за бебето Анди Чернодробната трансплантация ще е в Германия, някой от родителите ще е донор

Младен Маринов: Предприемаме всички мерки за засилена охрана на границата

Борисов към Шарл Мишел: Безопасността на външните граници има пряко отношение към общата сигурност на ЕС

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха проблема с мигрантите в Турция

Първите тестове за коронавирус в отбора на „Лудогорец“ са отрицателни

Турция пусна бежанците (обзор) Премиерът Борисов прати армия и жандармерия по границата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ангела Меркел разкритикува нападението срещу турски войници в Сирия

Турция е поискала от Русия незабавно да спре огъня в Идлиб

ВМА: Всички проби, изследвани за коронавирус днес, са отрицателни

В Ямбол договориха участъците, за които няма да се искат винетки

Хората предпочитат роботи, които допускат грешки

Роботи, които показват подобни на човешките слабости, биха взаимодействали по-добре с хора в сравнение с машини, програмирани да бъдат перфектни, посочват изследователи, цитирани от Би Би Си.

Специалисти от Университета на Линкълн са установили, че хората са по-склонни да приемат роботи, които допускат грешки и показват присъщи на човека състояния, каквото е скуката, например. Изследователите са програмирали роботи да правят грешки и са наблюдавали реакциите на участващите в експеримента доброволци.

Откритията биха могли да повлияят на проектирането на роботи в бъдеще, смятат учените.

Д-р Джон Мъри и докторантът Мриганка Бисвас са извършили опити с три робота. Първият, наречен Erwin (Emotional Robot with Intelligent Network) е в състояние да изразява пет базови емоции.

Вторият – Keepon, е малък жълт робот, конструиран да проучва социални взаимодействия, като комуникира с деца, и третият е триизмерно принтиран хуманоиден робот, наречен Marc (Multi-Actuated Robotic Companion).

Изследователите са включили в софтуера на машините серия от систематични грешки, позволяващи им да допускат грешки, да правят неправилни заключения, както и да изразяват подобни на човешките състояния и емоции – да се изморяват, да се отегчават или да се раздразват. Систематичните грешки са се проявявали само през половината от времето на провеждане на тестовете.

“Наблюдавахме как участниците реагират спрямо роботите и установихме, че в по-голямата част от случаите те обръщат повече внимание на машините и наистина се забавляват, когато роботът допуска грешки, забравя факти и показва емоции като човек. Доказахме, че слабостите в “характерите” им помагат на хората да ги разбират по-добре, да се свързват и да комуникират по-лесно с тях”, казва Бисвас.

Д-р Мъри от своя страна изтъква, че начинът, по който умните машини взаимодействат социално е ключова част от бъдещите изследвания в областта на роботиката.

“Наблюдавахме как участниците реагират спрямо роботите и установихме, че в по-голямата част от случаите те обръщат повече внимание на машините и наистина се забавляват, когато роботът допуска грешки, забравя факти и показва емоции като човек.

Доказахме, че слабостите в “характерите” им помагат на хората да ги разбират по-добре, да се свързват и да комуникират по-лесно с тях”, казва Бисвас.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.