Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Морски мистерии: Мамути лежат върху злато в Бургаския залив

Злато, бомби и мамути – това лежи на дъното на Бургаския залив. Неоткритите съкровища привличат опитни гмуркачи, които се надяват да изкопаят нещо ценно. Повечето обаче и до днес говорят с недомлъвки какво са видели или извадили от дъното. А по-възрастните твърдят, че трюмовете са изпразнени още по времето на дядовците им.

А край Бургас има десетки потънали кораби, които пазят своите тайни. Най-странен е случаят с френския „Жак Фресине“, който се блъска в скала край Маслен нос и потъва на 15 февруари 1929 г. Цялото местно население се втурва да помага на френските моряци и ги приютява. Чужденците изкарват почти година по къщите на хората, а за благодарност им подаряват два топа френска дантела.

Въпросите какво е превозвал корабът и дали франсетата не са минали много тънко с дантелата и до днес тормозят местните. „Жак Фресине“ е пътувал, пълен със стока, между Марсилия, Истанбул и Варна. Каквото и да е имало, отдавна е опоскано. Все пак няколко рибари от близките села се замогнали неочаквано няколко години след потъването на гемията. Те били от домакините на французите. Явно съдържанието на капитанския сейф е стигнало и за наши, и за чужди.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ В ПОРЕДИЦАТА:

Морски мистерии: „Ванеса“ погреба тайната си в Азовско море

Морски мистерии: Турска подводница ли потопи кораба „Хера“?

През 1942 г. на около 3 мили източно от Созопол потъва най-големият по онова време български търговски кораб „Родина“. Идвал от Истанбул, но се натъкнал на мини. Потъва на 42 м дълбочина. Той е изключително добре запазен и е сред големите атракции по нашето море, разказва Стефан Цинцарски, любител водолаз. Големият въпрос е имало ли е ценности на борда и отговорът е „да“.

Бившият шеф на следствието в Бургас Тодор Батилов разказваше, че е виждал в каютата на капитана пълна каса. Тя обаче мистериозно изчезнала и даже следователят не могъл да й хване дирите, както сам се кълнеше. Иначе гмуркачите мълчат за находките с мотива, че искат да ги опазят от иманяри.

Най-куриозният случай е във Варвара. Отличителното за малкото село са луксозните бани. Това се дължи на румънски кораб, потънал преди около 40 години. Той превозвал фаянс и според мълвата – за двореца на румънския диктатор Николае Чаушеску. Трюмът бил пълен с невиждано красиви и скъпи плочки. Нашите рибари и гмуркачи го опоскали до шушка и даже продали малко на варненци.

В Бургаския залив кораби са потъвали от античността до средата на 80-те години на миналия век. Най-ценното, което са откривали „официалните“ подводни археолози, е уникален метален слитък от сребро, злато и мед. Те обаче признават, че истинските находки отдавна са по частни колекции, никога не са стигали до музей, нито властите са чували за тях.

Ценни за науката са каменни котви, датирани 2000 г. преди Христа, скелети на мамути, монети. Както и следите от древни селища, погълнати от морето.

Най-мистериозната история, която от десетилетия не дава мира на българи, турци, румънци и украинци, е за английския кораб „Черният принц“. Според легендата той е бил натоварен със съкровища, които днес се оценяват на над 1 млрд. долара. Потънал е преди 160 г. в Черно море, но никой не знае точно къде. За него ще ви разкажем в следващ брой.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.