Съдът задържа под стража бившия шеф на контрола в Комисията по хазарта

Опера на „Бегликташ“

Вратарят на „Барса“ подкара Cupra Марк-Андре тер Щеген стана посланик на испанската марка

Дубльорка на дузина холивудски звезди и съпругът й бяха застреляни в Охайо

Разследват полицай за управление на личен автомобил без винетка и без застраховка

19% ръст на бързите кредити

От вечното дерби във Вечния град

7,5% спад на новите коли

Илир Мета: Готов съм на всякакъв сценарий във „войната“ с правителството Президентът предупреди, че никой не може да го отстрани, докато не приключи мандатът му

Съдът остави в ареста Нено Димов

Прокопани са първите 400 м от тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ (СНИМКИ)

Предаваме на Австрия нашенец, издирван за закана за убийство

Стартира четвъртото издание на Националния литературен конкурс „Писма до себе си”

Eврокомисарят по разширяването: Северна Македония и Албания ще успеят с реформите

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов

Мозъчната активност идентифицира хората като пръстов отпечатък

Невролози са открили, че са в състояние да идентифицират индивиди чрез базова карта на мозъчната им активност, която се сравнява с изображения, направени със скенер, съобщи Би Би Си.

Картата е позволила на изследователите да разпознаят модела на мозъчна активност на един човек сред други 126-ма, като намерят съответствие с изображение от скенер, направено по-рано.

Разпознаването е възможно, дори когато човек е в състояние на покой при първото сканиране и е активен при второто картографиране на мозъчната дейност. Наред с това картата може да установи определени когнитивни способности, каквито са умението за бързо взимане на решения и логическото мислене. Представените в журнала Nature Neuroscience открития демонстрират изненадващата стабилност на тези “функционални пръстови отпечатъци” на мозъка.

“Най-вълнуващо е не това, че можем да разпознаем хора, като ги сложим в машина за ядрено-магнитен резонанс, тъй като можем да разпознаем хора и като ги гледаме”, казва Емили Фин, докторант в Университета Йейл, която е автор на изследването заедно с колегата си д-р Силин Шен. “Най-вълнуващото нещо за мен е, че тези профили са толкова стабилни и надеждни при отделния индивид, независимо дали е днес или утре и назависимо от активността на мозъка по време на сканиране.”

Моделите се базират на мозъчната активност, а не на физическата структура на органа. С хилядите връзки между милиардите ни мозъчни клетки, дори при нормален ядрено-магнитен резонанс, ние сме физически уникални. Фин и колегите й обаче са картографирали всеки мозък единствено чрез информацията за това кои региони при отделните индивиди са склонни да се активизират по едно и също време.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.