Показват „Златното евангелие“ от Омуртаг в музей „Етър“ в Габрово Светинята ще бъде представена на Националния празник - 3 март

Общо 52 души са ранени при инцидента в Хесен, 18 са деца

Заловиха грабител, нападнал жена

Деми Ловато се показа без грим (СНИМКА)

Директорката на Басейнова дирекция-Пловдив е обвинена за безстопанственост

Двама сърби са заразени с коронавирус

Wizz Air няма да отменя полети до Италия, от Ryanair все още няма официална позиция

Десетки автовози пътуват всяка седмица до огнището на коронавируса в Северна Италия

Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Нено Димов остава в ареста

Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Италианският премиер Джузепе Конте обвини ръководството на болница за разпространението на коронавируса в страната

Затварят пътя през Широка лъка в неделя заради кукерския фестивал

Испанци харесаха скалните рисунки в пещерата Магура

Ловните сцени край Белоградчик са на повече от 7000 години

Експертите от пещерата музей “Алтамира” са очаровани от Магурата

Скалните рисунки в пещерата Магура край Белоградчик впечатлиха водещи испански експерти по праистория. Днес те ще обсъдят подробностите около номинирането на праисторическите скални рисунки за вписване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО със зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова и с Мария Донска, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО.

Хосе Антонио Лашерас Коручага – директор на Националния музей и изследователски център “Алтамира” (Испания), и неговият заместник Пилар Фатас Монфорте са у нас по покана на министъра на културата Вежди Рашидов. Задачата им е да разгледат и оценят състоянието на уникалните изображения в Магурата, създадени преди повече от 7000 г.

Според Хосе Антонио Лашерас Коручага скалните рисунки в Магурата са изключително впечатляващи. Предстои обаче много работа по изработването на каталог с подробно описание и картографиране на разположението на всяко от изображенията. “Гостите бяха очаровани и от Слънчевата зала в пещерата”, каза пред “Труд” и.д. кметът на Белоградчик Росен Младенов. Експертите са направили множество снимки на сакралните и ловните сцени. Те ще са необходими при подготовката на документите за номиниране и одобряване на рисунките за представителния списък на ЮНЕСКО.

В Белоградчик испанците са били придружавани от археоложката доц. д-р Стефанка Иванова, която проучва пещерата, изкуствоведката Веселина Йончева от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и старши експертът от Министерството на културата (МК) Биляна Михайлова.

Вчера експертите от „Алтамира“ посетиха Националния исторически музей и неговия филиал Боянската църква, която е част от Списъка на ЮНЕСКО.

Прилика

Алтамира и Магура – като две сестри

Не е случайно, че именно експерти от испанския Национален музей и изследователски център “Алтамира” са тук, за да оценят скалните рисунки в Магурата. Мнозина определят двете пещери като сестри.

Алтамира е наричана Сикстинска капела на праисторическото изкуство. Тя е своеобразна галерия от палеолита, в която има рисунки на бизони, мечки и други животни. От 1985 г. е в Списъка на ЮНЕСКО.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.