Испанци харесаха скалните рисунки в пещерата Магура

Ловните сцени край Белоградчик са на повече от 7000 години

Експертите от пещерата музей “Алтамира” са очаровани от Магурата

Скалните рисунки в пещерата Магура край Белоградчик впечатлиха водещи испански експерти по праистория. Днес те ще обсъдят подробностите около номинирането на праисторическите скални рисунки за вписване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО със зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова и с Мария Донска, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО.

Хосе Антонио Лашерас Коручага - директор на Националния музей и изследователски център “Алтамира” (Испания), и неговият заместник Пилар Фатас Монфорте са у нас по покана на министъра на културата Вежди Рашидов. Задачата им е да разгледат и оценят състоянието на уникалните изображения в Магурата, създадени преди повече от 7000 г.

Според Хосе Антонио Лашерас Коручага скалните рисунки в Магурата са изключително впечатляващи. Предстои обаче много работа по изработването на каталог с подробно описание и картографиране на разположението на всяко от изображенията. “Гостите бяха очаровани и от Слънчевата зала в пещерата”, каза пред “Труд” и.д. кметът на Белоградчик Росен Младенов. Експертите са направили множество снимки на сакралните и ловните сцени. Те ще са необходими при подготовката на документите за номиниране и одобряване на рисунките за представителния списък на ЮНЕСКО.

В Белоградчик испанците са били придружавани от археоложката доц. д-р Стефанка Иванова, която проучва пещерата, изкуствоведката Веселина Йончева от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и старши експертът от Министерството на културата (МК) Биляна Михайлова.

Вчера експертите от "Алтамира" посетиха Националния исторически музей и неговия филиал Боянската църква, която е част от Списъка на ЮНЕСКО.

Прилика

Алтамира и Магура - като две сестри

Не е случайно, че именно експерти от испанския Национален музей и изследователски център “Алтамира” са тук, за да оценят скалните рисунки в Магурата. Мнозина определят двете пещери като сестри.

Алтамира е наричана Сикстинска капела на праисторическото изкуство. Тя е своеобразна галерия от палеолита, в която има рисунки на бизони, мечки и други животни. От 1985 г. е в Списъка на ЮНЕСКО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура