Нови 99 заразени с коронавирус на поставения под карантина в Япония круизен кораб

Полицията удари автоморга в Перник, пълна с крадени части

Прокуратурата обжалва „паричната гаранция“ на шефа на депото за отпадъци край Дупница

Фонд „Земеделие“ преведе 4,5 млн. лв. по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Иван Гешев изслушва кметове за „замразени“ сигнали за корупция

Рийз Уидърспуун и дъщеря й са като близначки

203 ученици се включиха в Националния конкурс „Любовта в нас“ Десетокласничка грабна специалната награда на кмета на Варна

“Сън“ : Търсите почивка на най-добра цена? България е най-евтината

Президентът Радев: Ако някой трябва да се страхува от оставането на власт, това е самият Борисов

Вицепремиерът Николова инспектира изграждането на българския павилион на ЕКСПО ДУБАЙ 2020

Българин на финал в Шотландия

Тръмп се пусна с президентската лимузина по писта на НАСКАР (ВИДЕО)

„Избери, за да помогнеш” събра близо 260 хил. лв. в подкрепа на 23 значими каузи

НОИ е издал повече от половин милион ПИК за три години

Елтън Джон изгуби глас, избухна в сълзи и прекрати концерта си (ВИДЕО)

Откриха две звезди в смъртоносна прегръдка

Дълбоко във вътрешността на мъглявината Тарантула, на около 160 хиляди светлинни години от Земята, се намира двойка странни звезди, пише Discovery News. цитиран от „Фокус“. Двете млади звезди са една от най-екстремните двойни звезди, откривани досега – те обикалят една около друга за по-малко от един ден. Орбиталната им прегръдка е толкова силна, че свръхгорещата плазма от фотосферите им се смесва.

Двойната звезда, наречена VFTS 352, е открита при наблюдения с Европейската южна обсерватория. Астрономите са установили, че плазмата на горещите, ярки звезди се слива, образувайки мост между двете тела. Центровете им се намират на едва 12 милиона километра един от друг.

Драматично бъдеще очаква този странен космически обект. Това е не само най-масивната тясна двойна звезда с обща маса, равна на 57 пъти масата на Слънцето, но и най-топлата с температура на повърхността 40 хиляди градуса по Целзий.

Обичайно тесните двойни звезди се състоят от една по-малка звезда и по-масивен партньор. В такъв случай гравитацията на масивната звезда изсмуква материя от по-малкото тяло, откъдето идва и прозвището им “звезди-вампири”. VFTS 352 обаче е различна. Двете й съставни части имат идентични маси, така че нито една от тях не изтегля плазамата на другата. Астрономите изчисляват, че двойката споделя до 30 процента от плазмата си. Въпреки че засега двете звезди съществуват хармонично, това ще се промени съвсем скоро. Според екипа на Леонардо Алмейда от Университета в Сан Паоло, Бразилия, двете звезди или ще се слеят, създавайки една масивна, бързо въртяща се звезда, или ще избухнат в свръхнова, формирайки огромна двойна система от черни дупки. Ако двете звезди се слеят, това ще произведе най-мощната експлозия от гама-лъчи в познатата ни Вселена. При втория сценарий ще се генерират мощни гравитационни вълни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.