Кирил Ананиев: Вечната Амбър

Проектът на бюджет 2016 ще бъде основна тема в следващите дни - до 31 октомври той трябва да бъде внесен в парламента. Негов „архитект“ за поредна година е зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев. За повечето българи това име говори или малко, или нищо. Причината е, че избягва публичните изяви, все едно се бои от тях както дявол от тамян.

В Министерството на финансите къде на шега, къде не съвсем наричат Кирил Ананиев Вечната Амбър - по името на героинята на Катлийн Уинзор, която оцелява въпреки всичко и всички.

Ананиев работи във ведомството от 1980 г. Извън министерството е само от 2009 г. до 2014 г. Бил е зам.-министър по разходната част на бюджета в пет правителства - на Иван Костов, на Симеон Сакскобуррготски, на Сергей Станишев, в служебното на Георги Близнашки и в настоящото на ГЕРБ. За първи път сега му е дадено официално правото да отговаря и за целия бюджет, а не само за любимата си част - разходите.

Говори се, че Ананиев е успял да оцелее толкова дълго във властта благодарение на две свои качества - не обича конфликтите и разбира от работата си. Според колегите му във финансовото ведомство Кирил Ананиев се отнася добре с всички, взема присърце чуждите проблеми и не си създава врагове.

Легендите във ведомството са, че успява дори при всичките течове от бюджета да го „върже“, тоест да се формира малък дефицит. Безконфликтността му често се бъркала със страхливост според негови подчинени.

Любимият му подход е вместо директно да се конфронтира, като реже изцяло определени харчове, поискани от различните ведомства, да им отпуска някаква приемлива сума. На принципа за всекиго по нещо. В същото време именно Ананиев е човекът, спасил от „залитания“ някои от финансовите министри, разказват в министерството.

Кирил Ананиев е завършил „финанси и кредит“ в УНСС. Във финансовото министерство е бил последователно главен експерт, началник-отдел, зам.-началник и началник-управление "Държавни разходи", ръководител на програма ФАР на Изпълнителната агенция към Министерството на финансите. За кратко е работил и към външното министерство като финансист в Постоянното представителство на България към ООН в Женева.

Ананиев е един от учителите на настоящия министър Владислав Горанов. Подобно на своя заместник, Горанов също е преминал през различни длъжности във ведомството, преди да се изкачи до върха. Ананиев през целия си живот бяга от министерския пост, въпреки че е имал възможност да го заеме.

Той изповядва максимата, че когато човек работи във финансовата сфера, трябва да ограничи контактите си с медиите и да си гледа работата, а това е невъзможно за министър. С Владислав Горанов си приличат и по друго - двамата са привърженици на консервативната школа в бюджетарството, а именно, че бюджетът трябва да се разграничава от политическите промени в държавата.

Първият, който посмя да смени Кирил Ананиев от вечния пост на заместник, е финансовият министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. Няколко години по-късно през 2012 г. наяве излязоха финансовите бонуси, които Ананиев е получавал за своята работа. Самият Бойко Борисов обяви, че през мандата си бившият по това време зам.-министър е получил над заплатата си 540 хил. лева.

„Няма как да възразявам, но категорично заявявам, че всичките средства, след като се приспадне данъкът, са отивали за дарителска дейност, за подпомагане на деца, които имат нужда, за лечение на възрастни хора, за изграждане на паметници на културата", обясни през 2012 г. Ананиев, с което изненада обществото.

След като беше освободен от Симеон Дянков, Ананиев стана секретар по финансовата политика на Георги Първанов до избора на нов президент, а след това беше съветник на премиера Пламен Орешарски. Но накрая неизбежното се случи - Владислав Горанов отново го взе в екипа на финансовото министерство.


Грижи се за три внучки

Извън работата си Кирил Ананиев е известен като скромен човек, който живее без излишества. Апартаментът му е в краен софийски квартал, женен е от много години. Съпругата му работи в Министерството на външните работи. Той има един син и вече три внучки, които обожава. Известен е като човек, който освен на приятелите си помага и вкъщи с домакинството. Лесно влиза в положението на другите и се опитва да помогне с каквото може.

-----------------------------------------
Мнения

Подготвя каквото е необходимо за управлението

Господин Ананиев е ветеран по правенето на бюджети. При него не се очаква идеология на бюджетирането - каквото е необходимо на управлението това ще подготви. В този смисъл няма да има изненади и при този бюджет. В година като 2016 г. това води до нов дефицит и дълг и оттам вероятно качване на данъците след две-три години.

Симеон Дянков
бивш финансов министър

Консервативен в работата, но добър човек

Кирил Ананиев е много сложен за обрисуване. Като бюджетар той е силно консервативен човек, който не харесва реформите и е привърженик на теорията, че бюджетът е отделно звено, което може да съществува само по себе си. Винаги е клонял към тезата, че разходите трябва да са повече, защото се занимава главно с тях. Въпреки че по професиолнална линия сме спорили доста, смятам, че като личност Кирил Ананиев е много добър човек. Добър колега, който силно се вълнува от проблемите на хората, и всички, които са потърсили помощ в министерството от него – дали за операция на дете или за друго нещо, са получавали подкрепа. Той винаги се е стремял да помогне.

Любомир Дацов,
финансист, бивш зам. финансов министър

Може да бъде финансов министър

Кирил Ананиев, заедно с още няколко колеги, е шампион по продължителен стаж в Министерството на финансите. С него сме постъпили във ведомството като млади специалисти през 80-те. Винаги съм му завиждал като зам.-министър, защото той беше човекът, който разпределяше парите, които аз като зам.-министър по приходната част събирах. Той е добър професионалист, който се е доказал в няколко правителства с различен политически оттенък. Има широк поглед върху всички страни на бюджета, малко по-малко върху приходите, но спокойно може да бъде финансов министър. Изключително разумен и практичен, той познава и нуждите на по-бедните хора. Много е земен, а като човек е добър приятел и колега.

Стамен Тасев,
финансист, бивш зам.-министър на финансите

Помага на институциите при проблеми

За мен Кирил Ананиев е отличен професионалист в областта на финансите. За мен е изключително удоволствие, че той отново е зам.-министър, с когото можем да работим. Изключително е внимателен, балансиран, отзивчив, което е много важно за човек, който отговаря за разходите в бюджета. По този начин той може да помогне на институциите с техните проблеми и искания по разумен начин. Като личност той също така е добър човек.

Менда Стоянова,
председател на бюджетната комисия към парламента

Впечатленията ми са много добри

Общувал съм с Кирил Ананиев най-вече в парламента по време на гласуване на държавните бюджети и при покана на финансовото министерство за отчет пред комисията ни. Впечатленията ми за него са много добри. Смятам, че е добър професионалист и добър като човек.

Димитър Главчев,
зам.-шеф на бюджетната комисия към парламента

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи