Ботове ще пишат новинарски материали в Русия

Водещата руска търсеща машина Yandex съобщава, че ще стартира експериментална „електронна медия на бъдещето“, използвайки компютри и алгоритми за съставяне на къси материали за прогнозата за времето и информация за автомобилния трафик, пише Discovery News.

Проектът, който трябва да започне през ноември, ще осигурява кратки новинарски публикации за медиите, абонирани за услугата.

„Не го наричаме новинарска агенция. От наша гледна точка е вид експериментален прототип на електронните медии на бъдещето - как една новинарска агенция би могла да изглежда“, посочват от Yandex. Инициативата на руския интернет гигант е един от серия проекти, целящи да включат компютрите в генерирането на статии, които в момента се пишат от журналисти.

Американската компания Narrative Science разработи програма, която анализира данни и произвежда дописки на английски език. Руската информационна агенция Интерфакс вече използва алгоритми, за да пише част от финансовите си новини, а американската Associated Press (AP) започна да си служи с автоматизирана технология за производството на някои новинарски материали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии