Кирил Домусчиев: Целта е ясна!

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“

Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Кой настъпи изборната мотика

Хиляди хора пред и във нервна кризи. Десетки припадащи върху чували с бюлетини от изтощение секретари, председатели и членове на секционни комисии, докато чакат да преправят върнатите им протоколи с изборни резултати от общинската избирателна комисиия. Това беше картината от преброяването на гласовете за местните избори в София в продължение на 40 часа в „Арена Армеец”.

Според дългогодишни председатели на секционни избирателни комисии (СИК), изборите в неделя са били най-сложните досега в България. В селата, част от Столичната община, бюлетините достигаха до 5 – за кмет на село, за кмет на район, за кмет на Столична община, за общински съветници и за референдума. Общинската бюлетина от половин метър беше и с преференции.

Членове на комисии се оплакват и от обърканите указания на изборните книжа, от които не ставало ясно как точно да се броят и записват те. Много от бюлетините с мажоритарен вот пък са обявени за невалидни, тъй като знакът X или V излизал от квадратчето. Затова резултатите просто са „нагласявани“, за да приключи броенето в разумен час. Заложените маркери за грешки в програмата, в която се въвеждат резултатите обаче, хваща нагласяването, което налага повторното броене и донагласяване на резултатите на място в “Арена Армеец” и в другите места на общинските избирателни комисии (ОИК) в страната, където също имаше големи забавяния. Всичко това предизвика основателни съмнения в резултатите от изборите и няколко партии вече се готвят да ги оспорват в съда и да искат ново броене.

Защо се стигна до този хаос и защо Централната избирателна комисия (ЦИК) не се поучи от миналогодишните парламентарни избори, когато имаше десетки случаи за незачетени преференции?

Лошата организация, въведена от ЦИК и ОИК, е една от причините. За раздаването на изборните книжа на секциите имаше графици, но не и за предаване на резултатите. Заради икономии в изборния кодекс на Мая Манолова, по който се провеждат изборите, бяха намалени членовете на избирателните комисии от 9 на 7, както и на ОИК, при положение че тези избори са в пъти по-тежки от парламентарните. Пак заради икономии бе намален и броят на компютрите, с които се въвеждат данните. В ОИК нямаше технически персонал, който да помогне на членовете на комисиите да оправят грешките в протоколите си. Изборният експерт Даниел Стефанов е имал подобни случаи при избори в Малайзия и африкански държави, на които е бил наблюдател, но там местните ЦИК са реагирали своевременно и са помогнали със специалисти на секционните комисии, преди те да внесат протоколите си. Според него най-големите пропуски на ЦИК, довели до хаоса с “вземането на заложници” в “Арена Армеец” са лошото обучение на секционните комисии, лошата организация, самоблокирането при вземане на решения на ЦИК и липсата на специализирана техническа администрация на комисията. Членовете на ЦИК са обучавали само общинските комисии, а те председателите и секретарите на секционните. Тъй като при всяко низходящо обучение качеството пада, резултатът е изборно неграмотни членове на СИК. Решенията на ЦИК се вземат единствено с гласовете на поне 2/3 от членовете й, което често е практически невъзможно при партийно подредената комисия. Така премиерът Бойко Борисов отърва глоба за агитациия, след като не се събраха необходимите гласове за налагането й. Комисията често трябва да взема и чисто технически решения, които спокойно могат да вземат и технически специалисти, но не го прави заради липса на кворум.

„По-добре да не отваряме чувалите с бюлетините и да ги броим, да не се окаже друг резултатът“, ми каза член на ЦИК след предишните избори. Призивът му тази година пак е в сила и ще е такъв докато ЦИК, правителството и парламентът продължават да настъпват изборната мотика. А може пък това положение да е изгодно за всички?

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.