Швейцарски галеристи са най-влиятелните в изкуството за 2015 г.

Швейцарската двойка Иван и Мануела Вирт - съсобствениците на галерия „Хаузер и Вирт” (Hauser & Wirth), са номер едно в тазгодишното издание на „100-те най-влиятелните личности в света изкуството“ на ArtReview Power 100.

От 14 години насам специализираното издание ArtReview публикува годишна класация на най-влиятелните личности в света на съвременното изкуство. Тазгодишната класация е съставена от 16-членно международно жури. На второ място в класацията за 2015 г. е Ай Вей Вей - художник и китайски десидент, а на трето - Дейвид Звирнер, галерист от Ню Йорк.

Българката Каролин Кристов-Бакърджиев, изкуствовед и куратор, която преди 3 г. бе начело на листата, сега е на десето място.

Иван и Мануела Вирт притежават галерии в Цюрих, Лондон и Ню Йорк, като през миналата година отвориха нов клон в Самърсет, Англия. Освен галерия това е и „мултифункционален арт център“, в който колекционерите могат да вкусят от „живота извън големия град“ , включващ програма, която обхваща всичко: от архитектурата до ландшафт дизайн.

През март 2016 г., те ще отворят нова галерия в Лос Анджелис. Огромното пространство от 9300 кв. М, е на техния нов партньор - един от най-влиятелните музейни куратори в Лос Анжелис - Пол Шимел. В него освен изложбени зали ще се помещават и книжарница, бар и ресторант. Освен това той ще предлага и образователни програма, подобни на музейните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура