10 Б клас вдигна цял Асеновград да спасява онконболната му класна

Донорът е намерен, предстои трансплантация

Учителката по английски сравнява сполетелия я удар със сблъсък с товарен влак

са на път да сътворят истински подвиг в мирно време, след като успяха да вдигнат цял 60-хиляден Асеновград да спасява живота на онкоболната им класна учителка Любомила Ангелова.

За по-малко от 2 месеца в града под Асеновата крепост бяха събрани 190 000 лв. от необходимите 330 000 лв., за да бъде извършена трансплантация на костен мозък за 168 557 евро в "Хелиос клиник" в германския град Висбаден.

При рутинен преглед през април 2015 г., малко преди Великден, открили, че преподавателката по английски език Людмила Ангелова е болна от миелоидна левкемия, М4 по FAB. Ударът е жесток, но 47-годишната учителка не губи надежда и чувството си за хумор и го сравнява със сблъсък с товарен влак. След проведени два курса полихимиотерапия г-жа Люси, както с любов я наричат нейните десетокласници, е в клинична и хематологична ремисия и предстои трансплантация в клиника "Хелиос" във Висбаден, където е била на преглед на 21 и 22 септември. "В края на октомври получихме имейл от Helios Klinik, че вече са намерили и донор, но трансплантацията ще бъде извършена в средата на ноември, тъй като той не е от Европа, а от САЩ", съобщи добрата новина 25-годишната дъщеря на Любомила Ангелова - Теодора, която наскоро е взела диплома от Медицинския университет в Пловдив. По жестока ирония на съдбата първият пациент, когото Теди трябва да спасява, е жената, дала й живот - собствената й майка. "Слава богу, че не съм сама в тази битка, а имам невероятната подкрепа на цяло училище, превърнало спасяването на живота на майка ми в своя и на толкова много хора кауза", споделя със сълзи на очи Теди.

Директорът на ПГ "Цар Иван Асен Втори" и колегите на Любомила Ангелова дълго криели от учениците от 10 Б клас причината за отсъствието на любимата им учителка и доскорошна класна, за да не ги разстройват. Когато все пак в началото на септември лошата вест стигнала до децата, те не само че не се отчаяли, но сложили началото на безпрецедентна кампания под мотото "Надежда за Люси".

"Именно момчетата и момичетата от 10 Б клас бяха тези, които запалиха искрата и без които за по-малко от 2 месеца успяхме да съберем над 50% от необходимите пари за така скъпата животоспасяваща трансплантация на костен мозък за нашата колежка Люси Ангелова, която преподава английски език от първия ден на трудовия си стаж през 1992 г. до момента", разказва директорът на ПГ "Цар Иван Асен Втори" Йордан Диков. В каузата "Надежда за Люси" първоначално се включват близо 500 ученици от професионалната гимназия и техните родители, а впоследствие бивши възпитаници на училището, бизнесмени, фирми и цял Асеновград.

След предавания по Нова телевизия, ТВ7 и DCTV ръка подават и хора от други градове. "Сега чакаме решение на управителния съвет на КЦМ (Комбината за цветни метали) за отпускане на голяма сума, като лично изпълнителният директор Никола Добрев се ангажира да помогне. Това не е случайно, защото ние осигуряваме кадри за КЦМ и сме единствената гимназия у нас с паралелка по металургия след осми клас", допълва Йордан Диков. Ръка на кампанията са подали и от Община Пловдив, откъдето ще предоставят безплатно един от дървените павилиони, които ще бъдат монтирани на площад "Централен" за Коледния базар от 3 до 25 декември.

"От Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Пловдив също ни подкрепиха и благотворителни кутии за събиране на дарения за Люси Ангелова бяха поставени в 33 професионални гимназии в областта, както и в 15 училища в Асеновград. Учениците от 10 Б клас начело с говорителите на кампанията Иван Златанов и Катерина Юрганджиева пребродиха целия ни град и запалиха по кампанията собственици на супермаркети, магазини и куп фирми за булчински рокли и всеки помага с каквото може, за да спасим човешки живот", разказва Йордан Диков и не крие гордостта си, че е директор на такива ученици.

През септември и октомври момчетата и момичетата от ПГ "Цар Асен Втори" били основният двигател за организирането на благотворителен базар на площад "Академик Николай Хайтов" в Асеновград, театрална постановка и 2 концерта в читалище "Родолюбие", с които събрали близо 12 000 лв, както и на спортен маратон "Надежда за Люси". Спасяването на живота на любимата учителка по английски е основната мисъл, с която 16-годишните момчета и момичета от 10 Б клас живеят от началото на учебната година. Те предпочитат да пуснат всяко левче от дневните си джобни пари в благотворителните кутии за г-жа Люси, вместо да отидат с тях на дискотека, кафене или кино.

"Няма да спрем, докато в дарителската сметка на г-жа Люси не се съберат достатъчно средства не само за костномозъчната й трансплантация, но и за възстановяването й след това. Защото искаме на следващия 15 септември училищният звънец да покани в класната ни стая и г-жа Ангелова. Тя заслужава нашата подкрепа и любов така, както тя самата щедро ги раздаваше. Много се надяваме нашата любов и подкрепа, обичта на всеотдайното й семейство, приятелите и близките й и нейната воля да й помогнат да победи в тази неравностойна битка с "товарния влак", както тя сама се шегуваше с коварната си болест", декларира Иван Златанов, говорителят и един от основните инициатори на кампанията "Надежда за Люси".

Всички, които искат да станат част от нея, могат да го направят чрез дарителски SMS с текст на латиница DMS LUSI на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel) на стойност 1 лв., през е-pay или виртуален ПОС терминал на ОББ на страницата на DMS България или на дарителската сметка към Райфайзенбанк

IBAN: BG53RZBB91551006205144; BIC: RZBBBGSF LYUBOMILA BORISLAVOVA ANGELOVA.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл