Мислите на маргиналите

Те добросъвестно отиват до урните и отстояват избора си чрез слово и рисунък

Една добра и една лоша новина произведоха статистиките след първия тур на местните избори. Добрата отчете неочаквано висока избирателна активност, а лошата - стотици хиляди невалидни бюлетини. ЦИК тепърва щяла да им прави анализ. Тук ще направим опит за класификация на онази част от тях, в които избирателят е нанасял свои маргиналии върху бюлетината и така означавал предпочитания, невписани в листата на кандидатурите. Общото между всички тези посвоему креативни граждани е, че те не отхвърлят изборите като форма на народовластие. Напротив - добросъвестно отиват до урните, изчакват си реда и отстояват чрез слово и рисунък особеното си становище.

Сред тях се откроява групата на кинолюбителите, които попълват кандидатската листа с предложения на актьори като Чък Морис, Харисън Форд, Брат Пит и пр. Така те посочват липсата на достатъчно мъжествено-героичен типаж сред кандидатите за общинска управа.

Другата разпространена категория е тази на футболните фенове. Особено последователен в това отношение е почитателят на централния защитник на “Лудогорец” Козмин Моци. Той стоя твърдо зад неговата кандидатура и на миналогодишните парламентарни избори, и на на тазгодишните местни.
Дотук оригинални въжделения няма. Щом Шварценегер може да е губернатор на щата Калифорния, Лечков - кмет на Сливен, значи професията на артисти и спортисти е подходяща за управленски постове. И други примери го доказват. Непреодолимо препятствие за политическата им кариера тук е само липсата на българско гражданство. Та в този смисъл вотът на техните привърженици може да се тълкува по-скоро като ексцентричен, отколкото като протестен.

Коренно различно е положението с онзи български гражданин, допълнил списъка с името на руския президент Путин. Тук имаме показателен пример за купен вот, най-вероятно с рубли в брой. Което е безпрецедентен случай в досегашната практика, при която изборната търговия стриктно се придържа към националната валута. За заплащане в рубли се споменава само в недоказаните предположения относно взятките на някои партии.

Идва ред на третата група, най-многобройната - на нихилистите. Според социолога Живко Георгиев те си казвали: “Струва ли си да участваш в такъв цирк!” Не сме съгласни. Участват и още как, даже дават личен принос за представлението. Зловещи призиви от сорта “Умрете, бе!” или “Утилизация!” стряскат преброителите. А недвусмислени рисунки, копия на стенописите по някогашните обществени тоалетни ги отвращават. И не само тях. Също и засегнатите лица, които нито могат да се защитят, нито да накажат зложелателите си.

На всичкото отгоре, откакто мобилните телефони започнаха да правят снимки, тези опорочаващи изборите ексцесии добиват публичност с дрейф по социалните мрежи. Така опналият се наяве дефицит на култура и възпитание тласка социолозите към извода, че “непрекъснато се понижава качеството на гласуващите и съответно се повишава качеството на негласуващите”.

Понеже освен споменатите маргиналисти, пуснали невалидни бюлетини, имало и прекомерно много добросъвестни гласоподаватели, които допускали грешки от незнание как да се справят с бюлетината. Не са в час, така да се каже. Което също не говори в полза на качеството на съответния избирател, но пък допринася за количеството на негодния вот. Към него спадат още белязаните бюлетини, попълнени със симпатично мастило и пр. шашарми, които компрометират изборния процес. Може ли тези явления да се предотвратят и как?

Може. Чрез широкомащабно ограмотяване, просвещение и превъзпитание на електоралните маси. Срок - до следващите избори.

Цял десятък невалиден
ЦИК обяви над 14% невалидни бюлетини за общински съветници. Всеки 10-и вот се оказал недействителен, съобщи проф. Михаил Константинов. Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов от своя страна заяви, че високият ръст на невалидните бюлетини предстои да се анализира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения