Бавно правосъдие за пиян шофьор убиец

Бавното правосъдие в България е проблем от три десетилетия. След 2012 г. държавата започна да изплаща обезщетения по споразумения с граждани, потърпевши от неразумно дългите срокове. Само за първите 6 месеца на тази година са били приети като основателни молби за обезщетения за над 450 000 лв.

Заявленията се подават в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и по всеки случай се извършва проверка. Обикновено делата се бавят в съдебната фаза, когато се гледат от три инстанции, прекратяват се, връщат се и т.н. Също се проточват във времето казуси, които са с фактическа и правна сложност и понякога изискват по няколко експертизи.

Но какво сложно може да има в едно дело срещу пиян шофьор без застраховка “Гражданска отговорност”, предизвикал смърт на пътя, че то изобщо от 2011 г. до сега да не е стигнало до съда? Случаят с Мария Цветкова от Своге преди година вече е бил на вниманието на Инспектората към ВСС. След проверка на 19 декември 2014 г. становището на инспектората е, че прокуратурата трябва да вземе спешни мерки за приключване на разследването, тъй като вече е налице нарушаване на разумния срок за разглеждане и решаване на делото в съда. Резултат от тези “спешни мерки” до момента няма. Последната дата за приключване на досъдебното производство е 5 декември т.г.

Катастрофата, при която загива 32-годишният Христо Маринов от Своге, става на 1 юни 2011 г. на пътя между града и село Зимевица. Мъжът живее с приятелката си Мария Цветкова на съпружески начала, с която имат две деца - момче първокласник и момиченце, родено само 4 месеца преди злополуката. Маринов е фермер, гледа животни в Зимевица и се прибира към Своге с мотор. На почти прав участък е блъснат челно от “Опел Калибра”, управляван от Антон Миронов. Според заключението на експертите автомобилът е навлязъл в платното на моториста, кръвната проба на Миронов сочи, че е карал с 0,9 промила алкохол, а колата му е без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

По случая се образува досъдебно производство, което се води от полицейски дознатели в ОДМВР в София-област. След близо година шофьорът се признава за виновен и сключва споразумение с прокуратурата за 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок. На 17 май 2012 г. споразумението е одобрено от Окръжен съд-София. Мария Цветкова, която е законен представител на двете си деца - наследници на Христо Маринов, не е била страна в споразумението, защото законът го е допускал. (Малко по-късно заради множество такива случаи парламентът приема да не се сключват споразумения за катастрофи със смъртни случаи без съгласието на близките - б.а.)

На 29 май 2012 г. Мария Цветкова подава молба до Върховната касационна прокуратура за възобновяване на наказателното производство. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев я намира за основателна и внася такова искане във Върховния касационен съд. На 13 ноември 2012 г. ВКС възобновява делото и го връща на Окръжен съд-София. Окръжният съд е преценил, че на досъдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушения при водене на разследването, които са довели до ограничаване правото на защита на подсъдимия. Оттам то отново стига до Окръжна прокуратура-София, но като следствено дело №9 от 2013 г. е възложено на следствения отдел на прокуратурата, а не на полицейските дознатели. Наблюдаващ делото прокурор е Елена Йоцова.

За да не пропусне 5-годишната абсолютна давност, Мария Цветкова завежда и гражданско дело срещу Антон Миронов в Софийския окръжен съд. На 21 април т.г. то обаче е спряно, докато приключи наказателното дело, което се явява преюдинциално за изхода на делото, за да се чака резултатът от наказателното производство.

Преди сключването на споразумението Антон Миронов е бил с мярка “подписка”. След възобновяване на делото се оказва, че той е напуснал страната, заминал е за Англия и е бил обявен за издирване. Разследването срещу него започва да се води по задочната процедура. Четири пъти през тази година Мария Цветкова и нейните адвокати Петър Китанов и Иван Иванов са били викани за предявяване на материалите по разследването. Последния път - на 22 октомври, те научават, че Миронов вече се е върнал, тъй като се явил при следователя и същите материали вече са му били предявени лично.

“Не зная каква е в момента мярката за неотклонение на Миронов и дали има забрана да напуска страната”, казва адвокат Иванов пред “Труд”. Той не изключва вероятността след внасянето на обвинителен акт и насрочване на делото отново да се окаже, че Миронов е напуснал страната и процесът да се забави допълнително.

Казусът с пияния шофьор убиец на пътя не е типичен за бавното правосъдие у нас най-малко по две причини. Първата е, че след възобновяването на делото от ВКС, станало по искане на главния прокурор, делото се бави на досъдебната фаза, където - както се казва, а е и основен принцип в наказателния процес, господар на процеса (dominus litis) е прокуратурата. А втората - че не става дума за казус, който представлява фактическа и правна сложност - например някаква особена катастрофа с множество участници и неизяснени данни и обстоятелства.

Мария Цветкова от Своге:

Не искам децата ми да растат с омраза

“Когато загина мъжът ми, синът ни Христо току-що бе завършил първи клас, а дъщеря ни Сиана беше на 4 месеца. Сега Христо е шестокласник, а Сиана скоро ще тръгва в предучилищна - казва Мария Цветкова, която работи като касиер в банков клон в Своге. - Не се оплаквам, че гледам сама двете си деца и живея при родителите на мъжа ми, които ми помагат. Възмутена съм от институциите и вече разбирам напълно хората, които казват: “В България няма справедливост.” Как да възпитавам децата си, че живеем в правова държава? Не искам да растат с омраза. Мога ли да съм спокойна, че синът ми, когато порасне, няма да тръгне сам да отмъщава за смъртта на баща си, защото един пиян шофьор е намерил начин да се размине без справедлива присъда?”, пита Мария Цветкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи