Америка призна Ники Димитров в джаза и го чака в "Карнеги хол"

Родината на джаза очаква 14-годишния пианист Николай Димитров от Русе да я очарова с импровизациите си върху "Мъртви листа" от Джоузеф Козма, съобщиха негови близки. Талантливият осмокласник от Училището по изкуствата в крайдунавския град ще излезе за втори път на сцената в зала "Карнеги хол" в Ню Йорк, след като спечели първа награда в международния конкурс за музикални таланти "Американ протеже".

Подобно признание досега е получила само една европейска певица от Ирландия. Ники Димитров вече репетира за концерта си на 27 март идната година, когато американците празнуват Великден.

Многообещаващият пианист взриви "Карнеги хол" миналия ноември. Още с първата си проява той излезе два пъти в една вечер на сцената като носител на две награди - индивидуална и като дуо. Призът му беше от същия конкурс, но в раздела за пиано и струнни инструменти.

Джазът пленява Николай Димитров преди 3 г. Напоследък той работи активно с известния русенски джаз пианист Иван Куртев и се подготвя за Националната джаз среща в Русе в края на ноември т.г. През лятото Ники дебютира на сцената на Международния джаз фестивал в Банско, където лично световноизвестният джаз пианист Шели Бърг го представи на публиката.

Русенският талант е поканен да свири в навечерието на Коледа в Националната опера "Бастилията" в Париж, известна като "Опера Бастий". На 18 декември той ще седне зад пианото като лауреат на Международния конкурс "Grand Prize Virtuoso-Paris".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура