Зелен протест за канавка, 31 кубика дърва или нещо друго?

Eдна зарита канавка на Витоша, 31 кубика дърва от Пирин и никакво строителство на Рила от 15 години. Това бе поводът за протеста, който организират в сряда псевдоеколозите.

Първоначално те твърдяха, че излизат на улицата заради „незаконна сеч на 57 дървета” в Пирин и ”незаконно строителство на Витоша”. Протестът бе замислен в отговор на информацията от Министерството на околната среда и водите, че разрешава частична сеч (на 57 дървета) за подмяната на стария триседалков ски лифт "Тодорка" в Банско с нов шестседалков.

След като разбраха, че няма да съберат достатъчно хора за мероприятието, „природозащитниците” започнаха да допълват мотивите си. След неколкодневно преработване организаторите от коалиция „За да остане природа” префасонираха идеята си за протест в „опазване” на „Витоша, Рила, Пирин, Странджа, Иракли, Карадере, горите, наркоманията и проституцията…”.

Интересен факт е, че за Пампорово (където се подготвя изграждане на мегакурорт с два нови лифта), Природен парк „Българка”, Природен парк ”Беласица” и Централен Балкан, Зелените дума не обелват.

Лъжите на „еколозите”

Първата лъжа на псевдоеколозите е, че на Витоша се строи незаконно инсталация за изкуствен сняг. Истината е, че на Витоша бе изкопана една канавка от 10 метра заради подмяна на 100-годишна етернитова тръба, която, ако не бе сменена, пред хижа „Алеко” щеше да стане мочурище, а това е доста опасно за туристите и скиорите по трасето „Романски”. Подмяната е направена и преди дни канавката е зарита. За дейността по смяната на тръбите фирмата изпълнител е имала необходимото разрешително от ТП „Държавно горско стопанство”-София.

Втората лъжа на „природозащитниците” е, че тези 57 дървета в Пирин, за които МОСВ е дало разрешение за отсичане, са вековни мури, смърчове и борове.

На „еколозите” или им липсват елементарни познания в тази област, или се опитват да излъжат обществото, без да им мигне окото.

В протокол на МОСВ, с който „Труд” разполага, комисия е описала точно колко и какви дървета ще се отсичат. От документа става ясно, че основно дърветата са с диаметър от 14 до 24 см и височина от 8 до 12 метра. От екоминистерството са изчислили, че от тези 57 дървета ще излязат 31 куб. м дървен материал. А като компенсация за изсичането им инвеститорът ще засади в Национален парк „Пирин” три пъти повече дръвчета, т.е. над 170 броя.

По повод твърденията им, че ще се секат вековни дървета, „Труд” потърси мнението на признатия експерт по горите проф. Георги Цанков. Попитахме професора дали дърво с диаметър 22 см и височина 12 метра е вековно.

„Дърво с диаметър 22 см и височина 12 метра може да е на възраст около 50 години. Подобно дърво не е вековно, защото за вековни се считат дървета, които са на възраст над 100-180 години”, обясни проф. Цанков.

И „проблемът” в Рила е абсолютно измислен от „еколозите”. В Рила нищо не се строи, защото действащият план забранява всякаква строителна дейност от 15 години насам. „Нямам сигнал за строителство в Рила”, потвърди пред „Труд” и Димитър Стоев, началник-отдел "Защитени територии" към дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ.

За Рила единствено се подготвя нов план за управление, а драмата на Зелените е, че те не са включени в изработването му и няма да вземат пари.

Прави впечатление, че организаторите на протеста се надигат срещу плановете за управление само за местности, в които те не вземат участие като изпълнители. Загрижените ”екоактивисти” мълчат за плановете на Централен Балкан, Природен парк „Българка” и Природен парк „Беласица”. Може би защото тези планове се правят от техни хора като Тома Белев и Петко Цветков от Зелените, които получават солидни суми европари за изработването им. Например ръководител на екипа за изработване на плана за ПП „Българка” е инж. Тома Белев, а финансирането от ЕС по оперативна програма "Околна среда" за този план е в размер на 1 975 462 лева. За сравнение поръчката за план за управление на Национален парк „Пирин”, който е двойно по-голям от ПП „Българка”, е за 1 450 000 лв.

За обществото отдавна не е тайна, че господин Белев обича да брои, но само срещу заплащане. Преди време за броене на делфини искаше да прибере 3.5 млн. лв., а сега не може да направи разлика между отсичане на 57 дървета и засаждане на нови над 170 броя. Причината е, че не му се плаща за тази елементарна сметка.

Двойните екостандарти

Тенденциозно и избирателно преди началото на всеки зимен сезон „еколози” се опитват да дискредитират туризма в Пирин и Витоша. В същото време не обелват и дума за изграждането на мегакурорта, който ще обедини Пампорово и Чепеларе.

Преди седмица излезе съобщение от „Пампорово” АД, което е собственост на Цветелина Бориславова, че ще свържат с лифтове Пампорово и Чепеларе.

„Обединяването на Пампорово и Чепеларе има за цел да създаде най-големия ски курорт на Балканите с над 80 км писти. Проектът за свързване на двете ски зони чрез лифт е във фаза на административни процедури. Първоначалните планове са за изграждане на два нови лифта и прокарване на поне още две писти, с които да се свържат Пампорово и комплекс "Мечи чал" в един нов мегакурорт”, се казва в съобщението на „Пампорово” АД.

Разстоянието между двата курорта е около 10 км, а сателитните снимки показват, че трасетата ще минат през големи горски масиви и там със сигурност трябва да има сеч на хиляди дървета. Но любителите на природата остават слепи и глухи за тази новина.

Интересен факт е, че липсваха протести на ”екозащитници” и когато незаконно се изсичаше гората над варненския квартал „Аспарухово”. Бракониерската сеч бе основната причина за опустошителното наводнение на 19 юли миналата година, което отне 13 човешки живота. Едва след трагедията няколко екозащитници се присъединиха към протест, организиран от жители на град Варна.

Екорекет

През последните 15 години всички изработени планове за защитени територии в България са правени от Зелените. Въпреки че законите го допускат, в тях те са забранили почти всякаква човешка дейност. Това им е необходимо и им дава огромни възможности за усвояване на милионните еврофондове ужким за запазване на биоразнообразието в страната и защита на горите от бракониерска сеч. Нищо от това не се случи. Парите са усвоени, биоразнообразието не се е подобрило, а в българските гори тече дивашка сеч. За пръв път плановете на Рила, Пирин и Витоша се изработват от експерти, научни работници - професори, доценти и специалисти от БАН, Лесотехническия и Софийския университет. Те са намерили баланса между съхранението на природата и развитие единствено на спортната инфраструктура в българските планини. Освен това поръчките за трите парка на обща стойност над 8 млн. лева не са влезли при Зелените. Затова са изключително яростни и настървени и целят да провалят приемането на тези планове от МОСВ и Министерския съвет.

България е европейски шампион по защитени зони в НАТУРА 2000. Това създава необятни възможности за тотален екорекет върху държавата, общините и предприемачите. Преди време се изнесоха данни, че псевдозелени организации са завели над 1000 дела срещу различни проекти.

За пореден път изброените факти доказват, че „екозащитниците” не се интересуват от състоянието на българските гори, а само от това дали участват срещу заплащане в проекти, свързани с природата, и от изнудване на инвеститори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи