Учени използват наночастици, за да създадат “супердомати”

Изследователи от Вашингтонския университет в Сент Луис, САЩ, са създали доматено растение, което ражда 82 процента по-тежки плодове с по-високо съдържание на антиоксиданти, пише Gizmag.

Разработената от Рамеш Ралия и Пратим Бисвас техника включва използването на наночастици от цинков окис и титаниев двуокис, които подобряват способността на домата да абсорбира светлина и минерали. Титаниевият окис увеличава съдържанието на хлорофил в листата, подобрявайки фотосинтезата, докато цинкът е ключово хранително вещество, което помага при функционирането на ензимите в растението.

“По време на развитието си растението изпраща сигнали към почвата за хранителните вещества, които са му нужни,” казва Бисвас.

“Тези хранителни вещества не са във форма, позволяваща на растението да ги използва веднага, затова то отделя ензими, които реагират с почвата и карат микробите да превърнат хранителните вещества във форма, подходяща за растението. Опитваме се да подпомогнем този процес, като добавяме наночастици.”

Екипът е открил, че напръсквайки директно листата с фин слой наночастици, предизвиква значително по-голям прием на хранителни вещества, отколкото ако наночастиците се приложат в почвата. Освен че напръсканите с наночастици растения произвеждат почти 82 процента по-тежки плодове, нивото на ликопен в доматите се увеличава между 80 и 113 процента.

Ликопенът е пигмент, който придава червения цвят на плодове като домати, диня, червен грейпфрут и гуава. Той е обект на множество изследвания, проучващи ролята му за намаляване на риска от ракови заболявания.

Бисвас посочва, че концентрацията на наночастици, която носи максимална полза предстои да бъде уточнена, но количествата, прилагани по време на експериментите са били доста под допустимите според стандартите на американския Департамент по земеделие (USDA) граници.

В момента екипът разработва нова формула от наночастици, която не съдържа цинк, а всички 17 елемента, нужни за развитието на растенията. Учените се надяват, че техниката ще помогне за изхранването на 9-те милиарда хора, които се очаква да населяват планетата през 2050 година. “След 100 години ще има повече градове и по-малко земеделска храна, но ще се нуждаем от повече храна,” казва Ралия.

“В същото време водата ще се превърне в ограничен ресурс, заради климатичните промени. Необходими са ефективни методи и контролирана среда, в която да отглеждаме растения,” изтъква ученият.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука