Държавата и Кобрата влязоха в конфликт

Българин убит при атентата в Германия (обзор) Девет души загинаха, а над 12 пострадаха

Шуменци се ожениха след предложение на 14 февруари 10 сватби на огледалната дата

САС потвърди: Няма виновни за рухналата сграда на ул. „Алабин“, убила две момичета

Зам.-министър Кръстева: През пролетта започваме изготвянето на Стратегическия план по новата ОСП

Президентът Радев изразява съболезнования на Франк-Валтер Щайнмайер по повод нападенията в Ханау

В 52 населени места ще ваксинират птиците срещу нюкясълска болест

Прокуратурата разследва как отровата, убила Стефан от Кардам, е попаднала в дома му

Иран съобщи за три нови случая на заразени с коронавируса

Тръмп издигна нов шеф на US разузнаването

МВнР потвърди: Българин е сред загиналите при стрелбата в Германия

Активисти от ВМРО искат четири емблематични храма във Велико Търново да станат действащи Инициаторите настояват средновековната църква "Свети Спас" да бъде възстановена като Музей на иконата

Премиерът Борисов: Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход

Сърби търсят летни ваканции в Банско Идват заради фестивали, планински турове и спа почивки

Зам.-министър Бойко Пенков: Има пълна готовност на здравните власти за борба с коронавируса

Учени използват наночастици, за да създадат “супердомати”

Изследователи от Вашингтонския университет в Сент Луис, САЩ, са създали доматено растение, което ражда 82 процента по-тежки плодове с по-високо съдържание на антиоксиданти, пише Gizmag.

Разработената от Рамеш Ралия и Пратим Бисвас техника включва използването на наночастици от цинков окис и титаниев двуокис, които подобряват способността на домата да абсорбира светлина и минерали. Титаниевият окис увеличава съдържанието на хлорофил в листата, подобрявайки фотосинтезата, докато цинкът е ключово хранително вещество, което помага при функционирането на ензимите в растението.

“По време на развитието си растението изпраща сигнали към почвата за хранителните вещества, които са му нужни,” казва Бисвас.

“Тези хранителни вещества не са във форма, позволяваща на растението да ги използва веднага, затова то отделя ензими, които реагират с почвата и карат микробите да превърнат хранителните вещества във форма, подходяща за растението. Опитваме се да подпомогнем този процес, като добавяме наночастици.”

Екипът е открил, че напръсквайки директно листата с фин слой наночастици, предизвиква значително по-голям прием на хранителни вещества, отколкото ако наночастиците се приложат в почвата. Освен че напръсканите с наночастици растения произвеждат почти 82 процента по-тежки плодове, нивото на ликопен в доматите се увеличава между 80 и 113 процента.

Ликопенът е пигмент, който придава червения цвят на плодове като домати, диня, червен грейпфрут и гуава. Той е обект на множество изследвания, проучващи ролята му за намаляване на риска от ракови заболявания.

Бисвас посочва, че концентрацията на наночастици, която носи максимална полза предстои да бъде уточнена, но количествата, прилагани по време на експериментите са били доста под допустимите според стандартите на американския Департамент по земеделие (USDA) граници.

В момента екипът разработва нова формула от наночастици, която не съдържа цинк, а всички 17 елемента, нужни за развитието на растенията. Учените се надяват, че техниката ще помогне за изхранването на 9-те милиарда хора, които се очаква да населяват планетата през 2050 година. “След 100 години ще има повече градове и по-малко земеделска храна, но ще се нуждаем от повече храна,” казва Ралия.

“В същото време водата ще се превърне в ограничен ресурс, заради климатичните промени. Необходими са ефективни методи и контролирана среда, в която да отглеждаме растения,” изтъква ученият.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.