Твърденията за сеч на Витоша са пълна измислица

EКИП НА "ТРУД"

Целта на провокирания от “зелените” скандал е да не се приемат плановете за управление на Пирин, Рила и Витоша

Твърденията за сеч на 20 декара гора на Витоша са пълна измислица, констатира проверка на екип на “Труд”. На въпросното място е имало вековна смърчова гора, но след 2001-ва година тя е унищожена от корояда типограф.

Вследствие в периода 2007-2008 г. дърветата са били премахнати. Това е направено с цел ограничаване на заразата и опазването на здравите насаждения. Оттогава до днес тази територия е осеяна с огромни пънове, коренища и дървесина, които под натиска на еколозите не бяха изнесени и останаха да гният.

Всеки, който се интересува от темата, вместо да чете лъжите на “зелените” по медиите, може да отиде и да види, че никакви 20 дка гора не са изсечени, а тук-таме има фиданки (подраст) с височина 20-30 сантиметра. При почистването на сечището някои от тях са смачкани. Пред екип на “Труд” служител на Държавното горско стопанство-София бе категоричен, че унищоженият подраст е едва няколко бройки. Подобна е и позицията на заместник-министъра на земеделието и храните доцент Георги Костов.

Фирмата и в същия ден след сключването на договора с Горското стопанство за разчистване на терена, 30 октомври, наема подизпълнител от Самоков, в чийто предмет на дейност е записано ”Изграждане на извозни пътища, необходими за усвояване на дървесината и почистване на сечище”. “Труд” разполага със споразумението между двете частни дружества.

Проверката на екипа ни показа, че наетите машини са специализирани - по време на тяхната работа здравите насаждения не се увреждат. Запазва се и почвеният слой.

Едната машина е така нареченият паяк. Използва се в цяла Европа, включително и у нас. При провеждане на лесовъдски мероприятия тя не уврежда околната среда.

Другата чат от техниката е малък “дъмпер”, оборудван със специални гумени вериги, за да не засяга почвата и насажденията. С него от сечището се изнасят пъновете и коренищата. Така се освобождава място за растеж на засадените фиданки, за които се твърдеше, че са унищожени. Третата машина е голям багер, който действа по периферията на сечището и маха големите коренища и пънове.

Антидържавната стратегия на псевдоеколозите

Съвсем ясно става от фактите, че лъжите за сеч на Витоша и последвалия политически протест имат за цел да провалят и отложат далеч във времето приемането на новите планове за управление на парковете Пирин, Рила и Витоша. Причината - така ще останат валидни сега действащите планове, които забраняват всякаква човешка дейност на тези територии.

Тази антидържавна стратегията на зелените продажници, платена с швейцарски и не само пари, цели провал на зимния туризъм в България, който носи половин милиард лева приходи годишно на страната. Според стратегически анализи при подобряване на инфраструктурата в краткосрочен план приходите ще се увеличат с още 500 000 000 лева.

Нито на водача на “природозащитниците” Тома Белев, нито на неговите съратници им пука за 30-40 фиданки. Това е само средството за постигане на реалната им цел. А нерешителната и бавна реакция на държавните институции даде възможност на “еколозите” и цялата им пропагандна машина да превърне нещо незначително в едва ли не грандиозен национален проблем.

Броят на унищожените фиданки е точно толкова, колкото са и загиналите туристи на Боянския водопад по време на управлението на ПП Витоша от Тома Белев заради липсващ най-обикновен предпазен парапет.

Никой не помни на поляната да е имало млади дръвчета

Фиданките на Витоша - мит

Изобщо засаждани ли са фиданки на Меча поляна и колко, чудят се служители на природен парк Витоша. “За да бъдат засадени 6000 млади дръвчета, трябва да се докара един голям камион и поне стотина души, а ние за такива нито сме виждали, нито сме чували”, разказаха пред “Труд” служители от поддръжката на влековете в природния парк.

“Ако са ги засадили, както твърдят, преди 2 години, фиданките сега трябваше да са дръвчета високи поне 1,20 м. Това, което виждате на Меча поляна, е същото, което може да видите навсякъде по планината - там, където е паднала шишарк,а е прорасла издънка висока около една педя. Никой не я е садил там, а си е израсла сама, няма да стане и дърво от нея”, обясниха те. Служителите на парка си спомниха обаче, че преди около месец на поляната, която била обрасла с висока трева, дошли 3-ма мъже със сърпове за косене.

“Стана ни любопитно какви са тия хора. Като ги питахме защо косят около прорасналите фиданки, ни отговориха, че те ги били садили”, обясниха служителите.

“Акцията” за засждане на поляната със смърч била организирана с европари, както стана ясно по-рано тази седмица. Тя трябвало дори да стане победител в екоконкурса “Дърво с корен 2015” на Фондация Екообщност. Не е ясно обаче защо месец преди конкурсът да приключи (на 9 декември), той вече има известен победител. Вероятно, защото член на журито е самият Тома Белев.

“Откакто го махнаха от директорското място в парк Витоша, той започна да усвоява милиони франкове от Швейцария”, обясни управителят на хижа “Алеко” Иван Павлов. Според думите му именно за да има причина да усвоява милионите, Белев постоянно търси природни проблеми и като такива няма, си ги измисля. Самата акция по “засаждането” на “унищожените” 6000 фиданки също изглежда съмнителна, защото са усвоени доста пари, а фиданки на мястото почти няма.

Служители на Югозападното държавно предприятие, отговарящо за горите на Витоша, обясниха пред “Труд”, че бройката фиданки, преди да минат машините, е била много малка и на практика са унищожени няколко издънки. Същия ден една от машините е била подпалена. Чист късмет е, че инцидентът не прераснал в по-голям пожар, тъй като машините се намират на метри от изсъхналата гора, пострадала от корояда преди няколко години. Присъстващите на мястото полицаи обясниха, че за да бъде преместена техниката, е нужно тя да тръгне на собствен ход, а след подпалването на единия багер това би било доста по-трудно.

Георги Костов, зам.-министър на земеделието, пред „Труд”:

Смачканото е несклопена горска територия

- Господин Костов, разбрахме, че сте наказали ваши служители във връзка със сигнала на асоциацията на парковете в България. Кого наказахте, с какво и по каква причина?

- Единият наказан е директорът на горското стопанство в София, който е санкциониран с една заплата. Това позволява договорът за управление, подписан с него. А началникът на въпросния участък е подал оставка.

- Какви са им точните провинения обаче?

- Липса на контрол върху територията, за която отговарят. Оказа се, че между 30 октомври и 6 ноември не е имало човек, който да отиде и да види какви машини са влезли, какво правят, кой е възложил тези дейности.

- А то какво е правено? Нещо нередно ли?

- Не бих казал. Там има обект за дърводобив и към него е направен опит за прокарване на технологичен път за пренасяне на дърветата. Това е съгласувано с всички инстанции. И не се нарича “просека”, както й викат някои. За да е просека, наоколо трябва да има дървета. Един от сигналите на природозащитниците е за този път, като те твърдят, че той ще служи за ски писта. А това не е вярно. Когато се отива на проверка, за да се провери сигнала, се вижда, че машините са там и че са смачкали частично несклопена култура, както се нарича по нашата терминология тази местност. Тя не може да се нарича гора, а само горска територия.

Пред Би Ти Ви:

“Върху площ около 10 декара са унищожени няколко десетки дръвчета. Има сухи дървета и е издадено законно разрешение за тяхното събиране. Наетата фирма изгражда по законен технологичен път просека. Горско стопанство-София е възложило на дърводобивно дружество да изпълни тази услуга. За да се изнесат дърветата, трябва да се отиде с техника.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи