ООН предупреждава: Феноменът Ел Ниньо ще е най-силен тази година

Метеорологичната агенция на ООН предупреди, че тази година феноменът Ел Ниньо ще бъде най-силен от последните 15 години, предаде CRI. Председателят на Световната метеорологична асоциация (СМО)Мишел Жаро заяви, че тази година Ел Ниньо , който отново се появи преди няколко месеца, вече е предизвикал тежки засушавания и наводнения. Очаква се феноменът да стане още по-силен до края на годината. „Както казах, феноменът е много силен, температурата на водата на повърхността в екваториалните и източно-централно тропичните части на Тихия океан е 2 градуса по Целзий над нормалните температури. Това означава, че тазгодишният Ел Ниньо е един от най-силните в последните 50 години“, заяви Жаро, цитиран от "Фокус".

СМО оповести данните си за Ел Ниньо в навечерието на конференцията, посветена на климатичните въпроси, която ще се проведе в Ню Йорк във вторник и седмици преди Световната среща за климата в Париж.

Явлението Ел Ниньо е предизвикано от затоплянето на морската повърхност в Тихия океан. То може да предизвика необичайно проливни дъждове и тежки засушавания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят