На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Боян Биолчев: „Играя със самия себе си”

„Амазонката на Варое” е роман на гротескното начало, на буфонадата, на бурлеската. Така издателят Иван Гранитски определи книгата на Боян Биолчев, излязла като том 7-ми от 11-те тома събрани съчинения, които издателство „Захарий Стоянов” започна да издава преди няколко години.

Официалното представяне на „Амазонката на Варое” събра на 11 ноември в Големия салон на БАН десетки професори, член-кореспонденти и академици, 12 бивши и настоящи ректори, известни писатели и журналисти. Вечерта се водеше от Иван Гранитски, който в типичния си иронично-артистичен стил представи досега излезлите томове, както и проследи рецепцията на трите издания на този роман, тъй като това е четвъртото издание: „Тази книга е явление в съвременната проза. Биолчев е от малкото автори, които винаги даряват наградите, с които са удостоени; с поведението си той емблематизира думите на Далчев: „В нашата литература таланти – много, но характери – малко.”

Адекватен на високата академична публика, проф. Валери Стефанов проследи дълбочинно мотивите, образите и митологичната канава на романа, като навлезе и в пределите на психоанализата: „Амазонката е мъжкото въображение – тя е далечната жена, прилича малко на мъж, но тя е жена дева, която не допуска мъжете до себе си. Когато се превръща в съпруга, тя престава да бъде амазонка. През психоанализата подобен тип фантазни образи са свързани със структурата на човешкото желание. То винаги е отворено към една непълнота, която го прави живо. В един по-широк план романът на Боян иска да ни каже, че човекът живее като едно желаещо същество и благодарение на това оцелява в историята…”

Самият автор не отрече заиграването си с митологията, но разкри и някои тайни от мъчението да си писател: „Писах тази книга три години – знаех, че не трябва да допусна нито една грешка. Опитвах се смехът и тъгата да бъдат винаги заедно. Пиша, като играя със самия себе си. Такава книга не се пише леко, колкото и лековато да изглежда четенето ѝ. Човекът е един и същ – от 7000 години ние много малко сме се променили в емоционално отношение.”

Проф. Боян Биолчев беше официално поздравен от акад. Стефан Воденичаров (председател на БАН) и проф. Стати Статев (ректор на УНСС).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.