Летящи роботи с лазерни очи ще издирват жертви на бедствия

Механични „очи“, които функционират с лазерни лъчи може в бъдеще да позволят на миниатюрни, подобни на пчели роботи да летят, като заобикалят препятствия, посочват учени, цитирани от Live Science. Лазерната технология би могла да служи и за контролиране на смартфони, таблети, лаптопи, преносима електроника и други мобилни устройства само с жестове, допълват изследователите.

Екипът разработва вдъхновени от природата летящи роботи с размер на пчели, наречени RoboBeеs. Малките машини имат множество потенциални приложения – от опрашване на растителни култури до откриване на жертви на бедствия. Учените вече са успели да създадат прототипи на роботите-пчели, които са в състояние да летят, свързани с кабел и да се движат, докато са полупотопени във вода. Машините обаче нямат дълбоки възприятия, а това е сериозен проблем, тъй като не биха могли да избягват стени или да кацат върху цветове.

За да се справят с това ограничение, изследователите възнамеряват да оборудват роботите-пчели с базирана на лазер версия на радар. Технологията, позната като лидар, излъчва видими лазерни импулси. Сензори измерват времето, за което се отразяват лъчите и така изчисляват формата, размера и разстоянието до обектите. За разлика от повечето лазери, тази лъчи са безвредни за човешкото зрение. Учените ще конструират лидарно микроустройство, което ще тежи около 56 милиграма. Изследователите се надяват да разполагат с функциониращи лидарни сензори и алгоритми до три години. Технологията ще бъде интегрирана в роботите-пчели, но би могла да намери и други приложения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии