Депутати искат да спестят 90 млн. лв. глоби на офшорки с ниви

Светла Бъчварова, зам.-председател на комисията по земеделие, пред “Труд”:

- Г-жо Бъчварова, за трети пореден път в НС има предложение глобите за офшорки, притежаващи българска земя, да бъдат отложени - сега с две години. Каква е вашата позиция по това предложение?

- На практика нашата позиция си остава категорична. Този текст в закона, въвеждащ забрана офшорки да придобиват българска земя, или ако вече са придобили, да се откажат от земята в определен срок, бе приет по предложение на БСП в 42-рото Народно събрание. Това, което бе направено по време на парламентарната комисия по земеделие преди няколко седмици - при обсъждане на Закон за опазване на земеделските земи, да се прави предложение за отсрочка на глобите за офшорки, и то в преходни и заключителни разпоредби на съвсем друг закон, е безпрецедентно.

И това се случва след като в рамките на една година ние пет пъти променяме Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и вече три пъти се променя срокът за тези глоби. Ще припомня: по първоначален замисъл глобите за офшорки, притежаващи български ниви, трябваше да влязат в сила на 1 май 2015 г. След това срокът бе променен на 1 октомври 2015 г. и сега дойде ново предложение за нови 2 години отсрочка. Свидетели сме на изключително лобистка поправка, която най-вече касае тези, които са в нарушение.

- Всъщност какви рискове крие тази идея за отсрочка на глобите и кой ще се облагодетелства от отлагането на санкциите?

- Искам да припомня, че 42-рото народно събрание, когото се приемаше тази забрана, тогава справките, които идваха от Министерството на земеделието и храните, показваха, че 1-1,2 млн. декара българска земя е притежание на офшорни компании с неясен капитал, с неясна собственост. Забележете, сега по данни пак на Министерството на земеделието и храните се посочва, че около 300 000 декара земя са собственост на офшорки. Това означава, че в този период от над 1 година част от офшорни компании, които са били на българския пазар, са спазили закона и са се отказали от земята, за да избегнат санкциите. Останали са определена група офшорни компании, които трябва да преведат в бюджета на този етап около 30 млн. лв. обща глоба за неизпълнение на закона. Да не говорим, че те трябваше вече да са санкционирани, защото 1 октомври мина. И сега - хоп, с изненадващо предложение за промяна на закона, им се казва, че могат да не плащат глоби.

- Казахте, че е трябвало вече да бъдат глобени, понеже 1 октомври мина. Кой не е спазил закона, кой не си е свършил работата?

- От 1 октомври насам се очаква областните управители да са издали административно-наказателни постановления с начислени глоби. И тези средства да се преведат в бюджета на Министерството на земеделието. Така или иначе това, че до момента не са си свършили работата, не отменя ангажимента на областните управители да го направят. Има нещо, дори по-лошо за тези офшорни компании?

- Какво имате предвид?

- Вероятно офшорните компании са обсебили част от представителите на парламентарната комисия по земеделие, защото сега законът предвижда 3 месеца след 1 октомври глобите да нараснат три пъти! Това означава, че към 1 януари 2016 г. тези офшорни компании трябва да преведат вече 90 млн. лв. В момента тече този 3-месечен срок и от тази гледна точка аз съм шокирана как е възможно да се прави такава промяна, при условие че не само в България, но и във всички европейски държави няма законодателство, което да толерира покупката на земя с неясен капитал.

- Понеже последното предложение за 2 години отсрочка дойде от вашия колега и бивш министър на земеделието проф. Иван Станков (АБВ), по някакъв начин той съгласува ли го с основните партии, мотивира ли го?

- По време на дискусията на законопроекта бе направено някакво предложение, което буквално никой не разбра. Да не говорим, че в комисията имаше суматоха, защото се гледаше и законът за бюджета и затова имаше много представители на бизнеса и синдикатите. Но факт е, че в тази комисия бе допуснато да се правят устни предложения, когато всички възможни срокове за даване на предложения са отминали. Тотално грубо нарушение на правилника на НС.

Отделно от това виждам, че 16 депутати са гласували “за” отсрочка на глобите. Първо, нямам спомен да е правено такова гласуване. Второ, ние не бяхме 16 депутати. В залата не бяха повече от 14 човека. И сега изведнъж в стенограмата - 16 човека, това вече изглежда някак си криминално.

- Чуха се гласове от ваши колеги, че причината за новите 2 години отсрочка за глобите за офшорки е започната наказателна процедура от страна на Европейската комисия срещу България. Има ли такава процедура?

- Това е изключително груба спекулация и неразбиране за какво става въпрос. Ако си спомняте, президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за собствеността и ползването на земеделските земи преди близо 2 години, което след това бе преодоляно и се заговори, че ЕК ще прави цялостен анализ на предлаганите промени не само в България, но и в други страни от ЕС. Това, върху което се фокусира ЕК, обаче касаеше изискването в закона чужди лица да могат да придобиват земя у нас само ако имат 5-годишна уседналост.

По тази тема имаше сериозни дебати и в парламента, но в крайна сметка бе решено, че никой не се ощетява с 5-годишната уседналост. Т.е. с изискването 5 години фирмата да е съществувала в България или физическото лице да е било в България, за да може да купи земеделска земя. Идеята бе по този начин да гарантираме, че този, който купува земя, ще я използва с цел производство. А този текст, който касае глобите за офшорни компании, бе приет единодушно от 42-рото НС. Няма как ЕК да стартира наказателна процедура, при условие че всички страни от ЕС имат ограничения за придобиване на земя от офшорни компании.

- Със сега действащия закон смятате ли, че са защитени интересите на българската земя като национално богатство, както е разписано в конституцията?

- Земята като национално богатство е разписано в конституцията, но досега този текст не бе облечен под никаква форма с ангажименти, които да направят това национално богатство наистина ресурс, който можем да използваме ефективно. За първи път в 42-рото НС се направиха стъпки в тази посока с ограничения. За мен предложението за 2-годишната отсрочка за глобите за офшорки е в услуга на компании, които купуват земя, но никой не си дава сметка, че след това те могат да използват земята не по предназначение.

- Например?

- Например, ЕК забранява ГМО сорт, а ако тези офшорни компании решат да експериментират, кой може да ги спре? Те се явяват собственици на земята. Отделно трябва да се помисли за земеделските производители, които имат намерение да разширяват стопанствата си. Те нямат достъп до земя, просто защото някой ги изпреварва и може да плати цени за нивите, които не отговарят на пазарните цени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта