Фейсбук блокирал умишлено, тествали лоялността на потребителите

Фейсбук умишлено спирал приложението си към Android на някои от своите клиенти, за да провери тяхната всеотдайност към социалната мрежа. Експериментът се провеждал в продължение на няколко седмици, пише The Telegraph.

Експериментът

Става дума за случай от преди няколко години, когато хората на Марк Зукърбърг били силно притеснени от вероятността приложенията на Фейсбук за мобилната операционна система Android да бъдат премахнати от “магазина” на Google.

В програмния код била добавена функция, която за часове имитирала блокиране на приложението. Целта била да се провери дали потребителят окончателно ще изостави социалната мрежа или ще премине към по-малко функционалния мобилен сайт на Фейсбук.

Според представител на компанията, експериментът е бил „изключително ценен” за нея. Не е известно колко от нищо не подозиращите потребители са го оценили по същия начин, при положение, че именно с помощта на мобилните приложения на Фейсбук, той е все по-предпочитано средство за комуникация – в това число и между георграфски отдалечени хора, които не бива могли да си позволят солените такси за роуминг.

Пореден скандал

Това е пореден случай, в който социалната мрежа експериментира върху регистриралите се в нея. Преди време FB влезе в обяснителен режим, след като се разбра, че чрез алгоритми за подбор на съдържанието на някои потребители са показвани конкретен вид публикации с цел да се провери как това влияе на емоциите им.

В Индия проектът internet.org, който гарантира безплатен достъп до Фейсбук и няколко други сайта, пък стана обект на критики, тъй като в крайна сметка „затваря” най-бедните потребители в такъв Интернет, какъвто Марк Зукърбърг е решил да им даде.

Коментари

Задължително поле