Сутиени мерят пулс и събират боклук

Времето е пари, казват мъдрите, а учените се надпреварват да изобретяват неща, които да помогнат за пестенето му, за добиването на нови знания и опит, но също и за да облекчават живота на притежателите им. Спортуването във всекидневието на стрес и напрежение е особено важно, а с колкото повече показатели следим състоянието си, толкова по-добре. Дамите вече ще могат да го правят още по-добре, ако се сдобият с умния сутиен за спорт, показан на технологичното изложение в Лас Вегас преди дни от фирмата OMsignal. През 2014-а компанията доби известност със смарт фланелка за спортуващи мъже.

В новия сутиен компанията е интегрирала платформата OMrun, благодарение на която по време на тренировка се следят показатели като пулс, изминато разстояние и изразходени калории. Това дава възможност на спортуващата жена да вижда моментните си показатели, но не е всичко, с което дамата разполага. Умният сутиен дава данни още за ритъма на дишане, което помага за усъвършенстването му, но също за натрупаната умора, измервайки сърдечната честота преди и след тренировка. По този начин може да се обобщят резултатите от натоварването. В добавка се мери и кръвното налягане, също преди и след тренировка, което дава данни за състоянието на спортуващата. Сутиенът е от лек полиестерен материал, който освен това абсорбира потта, ергономичната му форма по никакъв начин не натоварва раменете и гърба, а вградените в него устройства дразнят тялото.

Иновациите по отношение на сутиените очевидно са голямо предизвикателство и стигат далеч - дори в създаването на такъв, който е част от бански, чистещ моретата, докато плуваме в тях. Идеята и реализацията са на Калифорнийския университет “Ривърсайд”и нюйорското архитектурно студио Eray Carbajo. Специалистите от учебното заведение са създали порест материал, наречен “спондж” (гъба), вторите - бански костюм от него. Бикините са изработени от посочения материал на 3D принтер, като спондж е използван за основа, а върху него е направена мрежа от изкуствена гума. Много е важно да се подчертае, че банският отблъсква водата, но затова пък има способността да поглъща замърсявания от рода на маслата. Целта е филтриране на морската вода. Материалът е изключително лек и може да погълне до 25 пъти собственото си тегло в зависимост от плътността на замърсителя. Способността му за абсорбация се илюстрира в показателя, че на грам може да се побере до 823 кв. м. мръсотия пак според плътността. Създателите подчертават, че няма опасност за човека от концентрацията на вредни вещества за кожата на носещия банските, защото тя е добре изолирана от него. Посочват още, че става дума за миниатюрни частици, а не за големи петролни петна например.

“Спондж” е изработен от нанокарбонови частици, извлечени на молекулярно ниво чрез загряване на захар. По същия начин - със загряване, но до 1000 градуса по Целзий, става извличането на събраното от костюма. Това се случва, без той да бъде повреден, като създателите му са категорични, че процесът може да се направи до 20 пъти, след което сутиенът и гащите от спондж трябва да бъдат унищожени. Според Михри Озкан от екипа на университета в Калифорния производството на такъв костюм изобщо не е скъпо и той е леснодостъпен за потребителите. Още повече че е измислен така, че да може да се рециклира. “Това е крачка към усилията за създаването на екологични материали, които да помогнат занапред всеки човек да допринася по малко за чистотата на моретата”, убедени са от Eray Carbajo.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии