Неспециалист участвал в операция на пациент в болницата в Търново

Неспециалист е участвал в операция на пациент с неврохирургичен проблем в областната болница във Велико Търново.

Шокиращото разкритие предизвика нов скандал около Проверките от прокуратурата, Стопанска полиция и Здравната каса започнаха, след като 23-годишният Сашо Чуков се оплака, че е бил подложен на хирургична интервенция без да е имал нужда от такава. Лекарката му казала, че след катастрофа е получил счупване на гръбначни прешлени, налага се операция и инплантиране на костен цимент. Само за консуматива, младият мъж платил 2160 лв.

След интервенцията консултации в клиники в Плевен и София установили, че нито има фрактура на прешлени, нито е поставен костен цимент в гръбначния стълб.

След като се разшумя по случая и други пациенти се оплакаха.

Потърпевш от действията на докторката се оказа и Злати Тодоров от Лясковец. Мъжът разказва още по-шокираща история за неуспешна операция, извършена от д-р Генова. Освен това манипулацията му излязла и твърде скъпо.

Не стига това, но и препатилият лясковчанин установил, че в хирургичния екип присъствал и човек без необходимата квалификация и компетенция.

Злати Тодоров разказа, че след като получил счупване на трети прешлен и потърсил медицинска помощ в болницата, д-р Дафина Генова му предложила да му се поставят титаниеви импланти, 6 болта и планка. За консумативите тя поискала 7300 лева.

Освен това д-р Генова му заявила, че е поканила за интервенцията гръцки професор, когото много хоря търсят и искат да се оперират при него.

„Той присъства на операцията. По-късно разбрах, че всъщност не е професор. Представил се е на съпругата ми и тя се е усъмнила, защото бил много млад мъж. Хирургичната манипулация не е извършена добре, тъй като не можех да стана от леглото”, споделя Тодоров.

Малко след това излязло наяве, че въпросният "специалист" е изпълнителният директор на фирма вносител за България на титаниевите импланти. В същото време болницата, след проведена обществена поръчка, има сключен договор с друг доставчик за този вид консумативи. Лечебницата има подписан двегодишен договор с фирма „Ортосинтез- 1” ЕООД, която доставя импланти срещу 5828, 40 лв.

След съмнителната операция с участието на мнимия професор и влошеното състояние на пациента той отишъл в "Пирогов" и ВМА за пореден консулт. Специлистите са категорични, че Злати Тодоров трябва да се оперира повторно заради вероятност от засегнат нерв и недобре поставени планки, което се вижда на рентгеновите снимки.

Освен ощетяване на пациентите и на държавната лечебница, която съгласно проведени процедури по ЗОП, работи с друг доставчик, се оказва,че д-р Дафина Генова е ощетявала и Здравната каса. След извършена проверка от РЗОК във Велико Търново инспекторите са излезли със становище, че здравното заведение щe трябва да върне близо 6000 лв нa касата зapaди тpи нapyшeния пpи oпepaции в нeвpoхиpypгиятa, извъpшeни oт д-p Дaфинa Гeнoвa. Лекарката е обект на разследване от Стопанска полиция, а наскоро излезлият доклад от проверка на инспектората на Министерството на здравеопазването бе предаден на Главна прокуратура.

„От вас научавам за операция с участие на неспециалист. Това не ми е известно. Никой не ме е уведомявал и от здравната каса за подобно становище за възстановяване на суми”, заяви пред „Труд” директорът на болницата д-р Стефан Филев.

Потърсена за коментар от репортер на "Труд", д-р Дафина Генова лаконично отвърна: "Нямам коментар!".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве