Вижте първото цвете, цъфнало в Космоса

Астронавтът Скот Кели пусна снимка в "Туитър" на първото цвете, цъфнало в Космоса. Цветето е циния и в отглеждано на борда на Международната космическа станция (МКС), пише британският в. „Индипендънт“.

Първото цвете, отгледано в Космоса, прави своя дебют!“, написа астронавтът като добави шеговито, че „има и други форми на живот в Космоса“.

Според блога на НАСА, посветен на растенията, отглеждани в Космоса, цинията е била избрана за експеримента, не заради своята красота, а за да „помогне на учените да разберат как цветята растат при безтегловност“.

В края на декември Кели публикува в „Туитър“ снимка на растението с клюмнали листа. Текстът към нея гласеше „Нашите растения не изглеждат добре. Това би било проблем за човешка колония на Марс“.

До сега в Космоса са били отглеждани и пшеница и маруля, но те не цъфтят. Тези постижения са важни, тъй като може да се окажат бъдещето на космическото изхранване.

„Цинията е много различна от марулята“, коментира в блога на НАСА Трент Смит, мениджър на структурите за отглеждане на растения на МКС. „Тя е много по-чувствителна на параметрите на околната среда и характеристиките на светлината. Има и по-дълга продължителност на растеж, между 60 и 80 дни“, допълни той. Според Смит цинията е трудна, но заради по-дългия си растеж и това, че цъфти, тя е подходящ предшественик на евентуално отглеждане на домати в Космоса.
Но освен полезните за науката аспекти на цветя, растенията повишават и духа сред екипажа на МКС.

„Въпреки че не всички членове на екипажа се наслаждават на отглеждането на растения, за мнозина тази опция е от полза“, допълни още Смит в блога на НАСА. „В бъдеще важността на растенията по всяка вероятност ще се увеличи, предоставяйки на екипажа ограничена връзка със Земята“, каза още той.

От НАСА сега се надяват да посадят и домати. Това е планирано да се случи през 2018 г. След това пък ще се мисли в посока салатен дресинг, който да не лети в пространството, когато се опитат да го сложат в купа със салата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука