Калин Каменов: Млад и амбициозен

Убийство след пререкания на пътя, стрелба по местен бизнесмен, и то в ден, в който има засилено полицейско присъствие. С такива новини се прочу Враца в началото на годината. Случките дадоха повод да се говори за кмета на града Калин Каменов, който дотогава бе известен с това, че се е издигнал от дом за сираци до върховете на държавното управление.

Какво става в този град? Това възклицание се изтръгва неволно от устата на човек, който дни наред е заливан от негативни новини с един и същ адрес. В случая - Враца. Гражданинът, зрител и читател, естествено иска да узнае какво мисли за ширещата се агресия кметът на града. И научава. На другия ден след трагичния инцидент с 18-годишния Тодор Калин Каменов се яви по Нова тв и даде своя прочит на събитията: “Имаме сериозен проблем с агресията в този град, трябва да се засрамим”. Преплете и лична история, явно - за по-голяма достоверност на думите си, като разказа, че е рекетиран от местни велможи. Врачани са свикнали да ги смятат за лоши хора, но когато го прави кметът на града им, това и за тях е изненада. Така че за амбициозен младеж като Калин Каменов годината започна с фалстарт, няма как да е друго, щом от националния ефир едва ли не си обявил съгражданите си за кофти материал.

Телевизионната изява на кмета го характеризира и като човек, който гледа на обществените събития през призмата на личните възприятия. От политиците се очаква да имат по-широк мироглед. Но за Каменов този подход изглежда не е нов. Според репортери в битността си на шеф на Държавната агенция за закрила на детето често разказвал личната си история - за това как е израсъл в дом за сираци. Дори с риск да затъмни успехите си по извеждането на децата с увреждания от социалните домове. Процес, който стартира по негово време и за който има значителен принос.

Политическа кариера на Каменов започва през 2009 г., макар че той се стреми към обществена активност още като студент - два пъти е избиран за президент на студентското представителство в ЮЗУ. През 2009-а е кандидат-депутат в Благоевградската листа на ГЕРБ. Романтично предлага брак на приятелката си Мария по време на кампанията, с което показва, че усетът към медийното не му е чужд. Но според партийната легенда не на него дължи кариерата си. А на това, че лично занесъл в щаба на партията записа с онази реч на Ахмед Доган от с. Кочан - за разпределението на порциите във властта. Тази постъпка явно вкарва Каменов (който е под номер 16 в листата на ГЕРБ) в бързата писта за кариерно израстване. Партията печели изборите, Каменов става експерт в Агенцията за закрила на детето, но бързо се издига до неин зам.-шеф. А през 2012 г. вече я оглавява. В служебното правителство на Георги Близнашки е зам.-министър на младежта и спорта. Пост, който запазва и във втория кабинет на Бойко Борисов. От този трамплин стартира и за местните избори м.г. и става кмет на Враца. На предизборните мероприятия е неотклонно редом до зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Но кметуването може да се окаже първото сериозно изпитание в кариерата на амбициозния младеж. Врачани не са заслужили случайно реномето си на хора с твърд характер. Не им харесва, че младият им кмет бързо се заобикаля с хора от други градове - личният му съветник бил от Варна, а зам.-кметът по строителството - от Благоевград. И това на фона на безработицата в града. Местните медии също се чувстват пренебрегнати, защото разреди срещите с тях в понеделник, известни като “кафе с кмета”, традиция още от времето на покойния Румен Стоманярски.

Кметовете на кметства в община Враца също недоволстват. И добавят гласове в хора на твърденията, че кметът е високомерен, че дори общинските съветници трябва да си записват час, за да бъдат приети.

През 2018 г. има парламентарни избори. Каменов сигурно ще иска да повтори успеха на един от предшествениците си Тотьо Младенов, който от кмет на Враца стана социален министър. Кариерната стълба обаче е стръмна и трудно се катери, особено ако съгражданите не искат да ти помагат.

Важното е как си възпитаван

Калин Каменов е роден на 19 юли 1980 г. във Враца. От 13- до 19-годишен живее в дома за деца, лишени от родителски грижи. За този период от живота си по-късно казва: “За мен няма значение мястото, в което човек е израснал, важно е на какво е възпитаван.” През 2006 г. завършва право в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград. През 2013 г. получава диплома от Българското училище за политика “Димитър Паница” към Нов български университет. Женен, има дъщеря. Обича риболова и излетите в планината.

За него

Човек с качества

Калин Каменов се ползва с подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов и цялата парламентарна група на ГЕРБ. Той е човек с качества. Може да му представите всеки ваш проблем и той ще го реши.

Цветан Цветанов,

зам.-председател на ГЕРБ,

на предизборен митинг

в с. Мраморен

Находчив и компетентен

Калин Каменов е млад човек, находчив и компетентен. Работим отскоро заедно, но дава добри заявки за бъдещето сътрудничество между общинската администрация и местното самоуправление на град Враца.

Румен Антов, председател на Общинския съвет във Враца

Може и да потръгне работата

Младо момче, от три месеца е, рано е да се каже, може и да потръгне работата. Едно ще му кажа като човек с опит - с добра дума да подхожда към хората. Кметът невинаги може да реши някой проблем, но като се обърнеш с добра дума, хората те разбират.

Любен Нинов,

кмет на с. Баница

Заплаши ме с мутри

На Йордановден пуснахме виц: “Врачани решават днес какво да хвърлят във водата - кръста или кмета”. Последва обаждане от кмета, който с хистеричен тон поиска да свалим вица. Последваха остри заплахи, че ще ми изпрати мутрите на Ники Турчето. Ники Турчето е представител на задкулисието във Враца.

Даниел Бузов, журналист, управител на врачанския сайт „Трибали”,

в „Шоуто на Слави”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи