Софийската опера представи „Вълшебната флейта” на деца с проблеми

Детската адаптация на операта „Вълшебната флейта” представиха днес артисти от Софийската опера и балет в столичното IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров”. Спектакълът е техният специален подарък на децата с умствена изостаналост.

„Вълшебната флейта” е последната опера на Моцарт. Тя е едно от най-често изпълняваните произведения в оперните театри, шедьовър, който не слиза от световните оперни сцени. Гьоте я нарича „утопична и странна приказка, в която се проповядват човешките добродетели: любов, трудолюбие, нравствено съвършенство”.

„Вълшебната флейта” е поставяна многократно в Софийската опера, но режисьорката Юлия Кръстева, диригентът Жорж Димитров и художничката Христиана Михалева създават адаптирана версия специално за новата детска образователна програма.

Действието е динамично, сюжетът е пресъздаден с много хумор и настроение, главните герои са представени с най-известните си арии и ансамбли. Сблъсъкът на добрите и злите сили, приятелството и любовта са в основата на спектакъла, от който струи много радост, светлина и оптимизъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура