„Въздушен вълк” вие в небето над Сирия

Свръхманевреният Су-35 тества в бойни условия новото си оборудване

Китай си поръча 24 руски машини, очаква се интересът да расте

“Въздушен вълк”, “Терминатор” - така медии наричат най-новия изтребител Су-35, приет на въоръжение в Русия и получаващ вече бойно кръщение в Сирия. Военното министерство в Москва потвърди в понеделник изпращането на 4 многофункционални свръхманеврени изтребителя в базата “Хмеймим” в провинция Латакия. Това стана дни след като Турция обвини руски изтребител-бомбардировач Су-34 за навлизане във въздушното й пространство и повиши бойната готовност на ВВС. И съвпадна с офанзива на режима в Дамаск в северните гранични провинции Латакия и Алепо, осъществявани с руска въздушна подкрепа. А още след свалянето на бомбардировача Су-24 от турски Ф-16 на 24 ноември над Сирия военните в Москва пратиха в “Хмеймим” 4 изтребителя Су-30СМ, 4 Су-27СМ и зенитна ракетна система С-400 “Тайфун”.

На Запад забелязаха прехвърлянето на Су-35С, като служител на Пентагона нарече тези самолети “отлични и опасни” и ги сравни по характеристики с последните модификации на Ф-15 и Ф-18. Германското сп. “Щерн” нарече Су-35 най-добрия изтребител след US “стелта” Ф-22, който е от 5-о поколение.

Су-35 е от поколение “4++”, като се отличава от Ф-22 по липсата на технология за намаляване на отразяващата повърхност (т.нар. стелт - невидим) и активна фазирана антенна решетка на радара. Машината направи силно впечатление, когато за първи път пред широка публика направи демонстрационни полети на авиоизложението в Бурже през 2013 г. Особено с маневреността си. Самолетът е наследил най-добрите черти на предшественика си Су-27 и също като него има двигатели с отклоняем вектор на тягата. Това му позволява “завой на място” при маньовър за избягване на противникова ракета.

За изключителната аеродинамика на тези машини е писано много, но в бойни условия понякога е по-важно оборудването и въоръжението. На борда на Су-35 се намира най-мощният в света радар за изтребители, позволяващ откриване на цели до 400 км далечина, едновременно съпровождане на до 30 въздушни и наземни цели и обстрел на 8-те най-опасни. Сред възможното оборудване е и комплексът за радиоелектронна борба “Хибини-М”, чиято основна задача е да не допусне поражение от противникова ракета. Той позволява блокиране на радиолокационни станции (РЛС) на изтребители, но и наземни средства за противовъздушна отбрана (ПВО). Може би тестването на тази система в реални бойни условия е най-важната задача пред Су-35. В небето над Сирия гъмжи от всякакви бойни самолети, включително на НАТО, а районът е плътно покрит от военни радари, като скоро може да се очакват и машини АУАКС на западния алианс. “Хибини” създава около самолета защитно радиоелектронно поле, като въвежда в заблуждение управляемите ракети на противника. Според руски медии комплексът доказал ефективността си, като през пролетта на 2014 г. успял да блокира системите за бойно управление на US ескадрения миноносец “Доналд Кук” в Черно море при симулирана атака със Су-24. За своя защита Су-35 има отделна система за откриване и предупреждение на летеца за изстрелване на ракети с радиоелектронно насочване, разположена между двете сопла.

Въоръжението на изтребителя също респектира. На 12-те точки за окачване могат да бъдат разположени ракети “въздух-въздух” с електронни и топлинни глави за самонасочване, ракети “въздух-повърхност” - противокорабни, и за поразяване на радари, както и серия коригируеми авиобомби с тегло до 1500 кг.

Включването на Су-35 в руската въздушна операция в Сирия вероятно цели и маркетинг на самолетите. Досега единствено Китай си поръча от тях - през ноември миналата година бе сключен договор за доставка на 24 машини, като сумата на сделката се оценява на $2 млрд. Но интересът към тях расте.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии