Добри "мутации" носят суперсила и имунитет

Над 99% от генетичната ни информация е идентична с тази на всички други хора на планетата. Уникален за всеки обаче е останалият 1%, при който специфични генетични вариации могат да са причина за “суперсила” или определени заложби/способности.

Всеки например има ген, наречен ACTN3, чиито вариации помагат на организма да произвежда протеини (алфа актинин-3), контролиращи мускулите и гъвкавостта.

При някои от тях се проявяват уникална издръжливост при вдигане на тежести и бързо тичане. Често наричат този ген гена на спортистите.

Мутацията суперсън е друг пример за добри мутации. Представете си, че лягате да спите за 4 часа през нощта и те са ви напълно достатъчни, за да се възстановите и да разполагате с много енергия! Наскоро учените откриха, че хората, които умеят да спят малко и да се чувстват отпочинали, притежават специфичен ген. Това означава, че потребността от малко сън за тях е минимална и до известна степен наследствена.

Генът за вкусови усещания е свързан с около 1/4 от населението на планетата, което усеща храната по-интензивно. Този тип хора обичат например мляко и захар в кафето, тъй като самата напитка им се струва горчива. Освен това те отбягват мазните храни. Причината се дължи на гени, конкретно на един от тях - TAS2R38.

Чупливите кости са изключителен проблем, особено с напредването на възрастта. Учените са установили обаче, че мутация на гена LRP5 контролира плътността на минерали в костите и може да създава ефект на нечупливост. Така хората, които я имат, буквално са суперздрави и изключително трудно биха могли да счупят кост.

Има и гени, които ни подсилват имунитета. Някои от тях предпазват от малария, което също е свързано със специфична генетична мутация при някои хора.

Макар средата и начинът на живот да влияят пряко на нивото на холестерола, според учените гените ни също са определящи. Мутации в гена, отговорен за производството на протеин, наречен CETР, води до неговия дефицит.

CETP се свързва с високи нива на добрия холестерол, който подпомага процеса на транспортиране на холестерола към черния дроб и последстващото му елиминиране от тялото - резултатът е ниско ниво на холестерол.

Най-малко шест гена са чувствителни към кофеин

Поносимостта към вино и кафе - предопределена
Съществуват поне 6 гена, свързани с начина, по който реагираме на кофеина. Някои от тях влияят върху ефекта му върху организма и ни карат да искаме още. Други гени отговарят за преработката на кофеина.

Хората, които го усвояват бързо, са склонни да консумират много повече кафе, тъй като ефектът бързо отминава. Това обяснява защо на някои кофеинът не пречи вечер на заспиването.

Мутация отговаря и за “суперизчервяване” след чаша вино. Тя се свърза с ALDH2, която кара капилярите да се отварят и да провокират зачервяването. Според проучване обаче моменталното зачервяване при консумация на алкохол може е обвързано и с риск от предразположеност към езофагиален рак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука