На 22 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 22.10.2019

Трима контузени в „Игри на волята“ Славяни отново ще спят в лукс

Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

С ново българско възраждане срещу грантовата олигархия

Милиони се изливат за контролирана подмяна на образователните, историческите и семейните ценности на обществото

Главата на Римокатолическата църква и Руският патриарх се срещнаха. За първи път от хиляда години. Среща, чието значение човечеството ще осъзнае вероятно след векове. Папа Франциск и патриарх Кирил подписаха декларация, в която не просто поставят началото на обединение на християните, но и която припомня основополагащи принципи за християнското семейство, традиция и ценности.

Ако през уикенда сте чели медиите на българската олигархия, ще разберете, че за тях въпросната среща е от второстепенно значение. Особено за изданията на олигарха Иво Прокопиев – „Капитал“ и „Дневник“, и за сайта на бившата говорителка на Иван Костов Стоянка Георгиева – „Медиапул“. В тях няма да откриете и ред от писмената позиция на папата и патриарха в защита на християнското семейство – “притеснени сме от кризата на семейните ценности в много страни… семейството е основано на брака – акт на свободно дадена воля и вярна любов между мъж и жена… съжаляваме, че други форми на съжителство са поставени на едно ниво с този съюз”.

Умишленото цензуриране на този пасаж от съвместната декларация на съвременните водачи на християнската религия в изданията, които се финансират от фондация “Америка за България” и през организацията на Джордж Сорос у нас – “Отворено общество”, нагледно показва не просто, че въпросните “медии” всъщност нямат общо с обективната журналистика, а служат единствено за прокарване на лобистки интереси и платена пропаганда. Въпросните медии не могат да преглътнат призива на папата и на руския патриарх за ограничаване на еднополовите бракове, които са приветствани на страниците им като висша евроатлантическа ценност.

Това, което със сигурност можем да очакваме, е в близките дни да прочетем из сайтовете на родната олигархия как поредният грантов анализатор анатемосва папата или руския патриарх. Особено втория. Та нали е руски патриарх!

Кампанията по дискредитиране на Ирина Бокова

Конкретната ситуация е показателна за морала и ценностната система, които очевидно са в дефицит за хората, които изпълняват ролята на мегафон на корпоративните и други интереси на чужди държави и частни компании.

Достатъчно е да проследим активирането на грантово зависимите политически, икономически, медийни и обществени кръгове около номинацията на българката Ирина Бокова за генерален секретар на Организацията на обединените нации. Генералният директор на най-голямата организация на ООН – ЮНЕСКО, от една година е спрягана за фаворит за наследник на Бан Ки-мун, но в последните седмици у нас бе организирана грозна кампания, която целеше, ако не да провали номинацията на Бокова, то поне да намали шансовете й.

И не само защото кандидатката за всички постове – пряко обслужващата интересите на Иво Прокопиев българска еврокомисарка Кристалина Георгиева, има непремерени амбиции за поста на генерален секретар на ООН, а защото очевидно плановете на финансиращите българските медии бухалки не включват ръководния пост на световната организация да се поеме от независим международен авторитет, какъвто несъмнено е Бокова.

Прокопиев – олигархът комисионер в услуга на чужди интереси

Сложната мрежа от взаимни зависимости и олигархично-корпоративни интереси, която стои зад действията на кръговете около Иво Прокопиев, Огнян Донев и т.н., бе донякъде разконспирирана от самия разградски комсомолец. Малцина си спомнят как на 14 май 2014 г. в медиите се появи мейл, в който Иво Прокопиев “спускаше” на главните си редактори не просто задачи за изпълнение, но и конкретни насоки какво да съдържат “журналистическите” материали.

Със сигурност идентична схема е приложил Прокопиев и когато преди десет дни в контролираните от него издания се появи поредната манипулация, в която главно действащо лице за пореден път се оказа и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Очевидната лична неприязън на Прокопиев към Пеевски достигна нови измерения с опита да се внуши, че е по силите на български политик с известни бизнес интереси едва ли не да дирижира контрабандата на цигари в Турция.

Подобни твърдения са абсурдни най-малко по две причини. Първо, трудно може да си представим, че е по силите дори на вездесъщия Пеевски да организира каквото и да е на фона на повсеместния контрол на режима на Реджеп Таип Ердоган.

Второ, контрабанда на цигари има, но всъщност тя е преди всичко от Турция към България и от това страда най-големият български производител “Булгартабак”. Атаката на изданията на Прокопиев, разбира се, има също поне две цели – от една страна, “пуснатата” информация бе идеално употребена от турските сценаристи, които дърпат конците на новия политически проект на изменника Лютви Местан, а от друга страна – върши идеална работа на конкурентите на българския цигарен гигант.

Така на практика кръгът се затваря. А Прокопиев печели по две линии – атакува Пеевски, като замесва за пореден път името му във всевъзможни сценарии и изпълнява ролята си на комисионер, като обслужва интересите на чужди производители на цигари, които са преки конкуренти на “Булгартабак”. С тази разлика, че в бюджета на България през 2015 г. са постъпили 754 млн. лв. от родния производител на цигари, които са в пъти повече от парите, влизащи в хазната от чуждестранните производители. Да не говорим за крайно антибългарската позиция, която заеха медиите на Прокопиев, подкрепяйки Ердоган и протежето му Местан, само и само да не признаят факта, че Ахмед Доган и Делян Пеевски не предадоха българските национални интереси, заставайки твърдо срещу опитите на турския президент да овладее ДПС, а с това и да влияе в голяма степен върху българския политически живот.

Прокопиев по-скоро ще се продаде на турските интереси, отколкото да признае, че Пеевски може да извърши нещо полезно за страната ни. Което пролича и от истеричните опити на медиите му грубо да изкривят значението на забраната на двамата политици да влизат в Турция. Може и да не е съвпадение, че именно бившият министър на образованието, който бе от Реформаторския блок – политическата организация, която си взаимодейства на всички нива с кръга „Капитал“, постави скандалния въпрос – „робство“ или „съжителство“. Модерната в последно време политическа шизофрения явно е овладяла съзнанието на кръга „Капитал“ и присъдружните му медии.

С грантове срещу националното достойнство

Защо чуждите организации финансират точно определен кръг сфери. Защо грантовете са насочени към купуване на редакционно съдържание в медии бухалки, към изграждане на публични говорители и “граждански” мрежи за защита на лобистки интереси за контролирана подмяна на образователните, историческите, културните и семейните ценности на обществото, както и за контрол върху съдебната система, с акцент върху постановяващите присъдите – съдиите.

Реално медиите, които се издържат от грантове, само формално се водят собственост на родни олигарси комисионери и защитници на интересите на чужди корпорации. Така на практика истинските кукловоди си осигуряват удобно алиби и прикритие за контрол и манипулация. А към тях, като се добавят и десетките милиони изляти в НПО-та, с лекота може да се пречи например на развитието на българския зимен туризъм. Роля, която от години изпълняват шепа особено добре финансово подсигурени “екоактивисти“.

Чуждите пари в образованието също са от особено значение, защото следващите поколения ще бъдат с лекота обучени в ценностите на еднополовите бракове.

Най-важното финасиране е, разбира се, в съдебната система, защото магистратите, и най-вече съдиите, са тези, които могат да осигурят не просто индулгенция за международните корпорации и техните български наместници, както и печеливш изход от всеки съдебен спор с българска компания или български бизнесмен, но и през последната дума на Темида да влияят върху цялостния обществено-политически живот на държавата.

Всичко това можеше да бъде просто една “теория на конспирацията”, ако обаче не беше реалност, в която българското общество живее през последните години. Точно заради това, колкото и грантовите медии и анализатори да иронизират необходимостта от защита на “националния интерес”, такава е нужна повече от всякога и дори много повече – нужно е ново българско Възраждане.

Медиите на Прокопиев заеха крайна антибългарска позиция в подкрепа на Ердоган и протежето му Местан.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.