Петър Петров, член на борда на директорите на „Юлен” АД: От лятото чакаме становище на Реформаторския блок за концесията

Съдът 60 пъти отхвърли всички претенции на „зелените” за ски зоната и съоръженията в Банско

- Г-н Петров, защо основно протестите и скандалите вкарват в общественото внимание сериозния проблем с липсата на втора кабинкова линия в Банско?

- За съжаление е така. Историята на концесията на ски зоната е сравнително дълга и през цялото време е тясно свързана с така наречените „зелени” организации. Първо проектът и дейността ни бяха атакувани от частни лица, които след това оглавиха природозащитните организации. Това е целенасочена кампания, която повтаря едни и същи лъжи.

- В центъра на спора стои въпросът може ли да се строят спортни съоръжения в национален парк, нали така?

- 15 години на практика спорим за едно и също нещо. Но „зелените” не извадиха нови аргументи и си повтарят тезата, че съгласно чл. 21 от Закона за защитените територии е недопустимо в национален парк да се строят спортни съоръжения. Но Върховният административен съд в почти всичките си състави цели 60 пъти опроверга това. На каква плоскост да водим дебат с тези хора? Всяко едно наше инвестиционно намерение е било обект на съдебен контрол. Единствено не обжалваха подмяната на две пречиствателни станции за отпадни води. Така се оборва и вторият им основен аргумент - че строежът на ски зоната е незаконен. Е как да е незаконен, като всичко се е одобрявало от съда? Ние сме най-проверяваната ски зона в страната във всяко едно отношение.

- Има обаче доказана грешка при сключването на концесията...

- Преди повече от година по разпореждане на премиера Бойко Борисов беше създадена междуведомствена работна група, която да отговори на въпросите по концесионния договор. Бе изготвен доклад на тази група, който е качен на сайта на правителството. В него нападките срещу „Юлен” от страна на „зелените” са намерили своя отговор от отделните администрации на много ведомства. Те са констатирали, че реално нарушения няма и е необходимо концесията да бъде приведена в съответствие със законодателството, за което има изготвено проекторешение на Министерския съвет.

- Но решение на правителството по въпроса няма.

- Единствената парламентарна група, която възрази срещу доклада на работната група, бе тази на Реформаторския блок. Изискаха цялата документация по концесията още през лятото. Още не са изразили позиция. Проведохме среща с председателя на парламентарната група Найден Зеленогорски и с депутати също през лятото. Дадохме изчерпателни отговори на въпросите им. Радан Кънев беше възпрепятстван да дойде. После на няколко пъти потърсихме контакт с него, но не се получи. Изпратихме официални писма до парламентарната група за среща с него. Но няма среща. И позиция на Реформаторския блок няма.

- Какъв е пътят, който трябва да бъде извървян, според вас?

- Когато има неточност, тя трябва да бъде изправена. Разбира се, че ще се стигне и до увеличаване на концесионното възнаграждение, с което ние предварително сме обявили, че сме съгласни. Искам да подчертая, че концесионното възнаграждение не се определя на базата ползвана площ, а на приходите. Когато приходите на концесионера на ски зоната растат, това означава, че държавата получава повече пари. А колкото повече скиори в зоната, толкова повече туристи в Банско. От там повече потребление, повече приходи от ДДС, повече работни места, повече осигуровки и т.н.

- Може ли да се каже, че в момента конкретната причина за поредното забавяне е нежелание или невъзможност на Реформаторския блок да изкаже ясна позиция?
- Донякъде може би е това. От друга страна, държавата трябва да се грижи за развитието на бизнеса, естествено, в рамките на закона. А развитието на инфраструктурата, и то на транспортната инфраструктура, е оснополагащ фактор за развитието на цялата икономика в региона на Банско.

- Защо обвинявате „зелените”, че протестите им са избирателни?

- Защото едни и същи, не повече от 50 човека, застават срещу проекта само в Банско. Не съм видял да застават срещу други проекти. Ясно е, че има целенасочена позиция срещу нас. Която може да се обясни или с някакъв лобистки натиск да няма развитие в Пирин, или като действия на нашата конкуренция, най-вече зад граница. Голяма част от тези неправителствени организации получават финансиране отвън. И когато застават и казват, че нещо не трябва да се прави и отстояват една политическа позиция, защото тяхната не е нито професионална, нито екологична, е добре винаги да казват кой ги финансира и на обществото да стане ясно защо заемат една или друга позиция.

- Обвиняват ви, че строежът на втора кабинкова линия в Банско цели да засили продажбите на пустеещите апартаменти в града.

- От самото начало ние се противопоставяхме на това презастрояване в града. Голяма част от строежите, които са започнати в Банско, според мен няма да бъдат довършени и най-логично е да бъдат съборени. Капацитетът на ски зоната е константен, той не може да стане по-голям. Въпросът е туристите да получат по-добра услуга и да не бъдат отказвани да се върнат в Банско от дългите опашки пред лифта в града.

- Защо не сте внесли предложение за екологична оценка на строежа на евентуалната втора кабинка?

- Нямаме правното основание да го внесем, защото действащият План за управление на Пирин забранява изграждането на нови съоръжения. Първо трябва нов план за управление и едва тогава да процедираме подобно инвестиционно намерение.

- Какъв е най-оптимистичният вариант като срок за изграждане на втора кабинка?

- Две или три години.

- А най-песимистичният?

- Никога. Срещу това са 50 човека без никакво обществено влияние. А държавата трябва да си подреди приоритетите. Ако е за консервирането на българските планини и е против икономическото развитие, нека каже. Ще развиваме модерни космически технологии например, но няма да правим туризъм. Иначе тези „зелени” ги разбирам - с противопоставянето срещу „Юлен” повечето от тях вероятно си изкарват прехраната и това противопоставяне ги легитимира.

- Каква е инвестицията на „Юлен” до момента?

- Около 70 милиона лева за 15 години.

- А ако втората кабинка се случи, за колко още пари става дума?

- Може би нови 30 милиона лева, или дори евро.

Нашият гост

Петър Петров е член на борда на директорите на “Юлен” АД - концесионер от 15 години на ски зоната в Пирин над Банско.

В “Юлен” АД през активния зимен сезон работят 750 души, а през лятото - 250. Средните заплати са между 900 и 1000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта