“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Затруднен трафик в Румъния заради обилни снеговалежи и леден дъжд

Екатерина Захариева връчи “Златна лаврова клонка” на изпълнителния директор на ЕВРОПОЛ

Кукери освободиха Стара Загора от злите сили

Властите в Украйна възпрепятстват гласуването на руски граждани в Киев и Харков

Маскирани трошиха рейсове с бухалки

Сирийските кюрди дадоха обещание да възстановят контрола над Африн

Роси: Ще ги поздравя, ако ни бият на хубав терен

Отново ще изследват водата в село Казанка за уран

13 души са арестувани преди дербито ЦСКА – “Левски”

Български учен създаде най-сложната и прецизна роботизирана ръка в света

Българският учен Емануил Тодоров и колегата му Чже Ху /Zhe Xu/ са създали най-сложната и точна от кинематична гледна точка биомиметична антропоморфна роботизирана ръка. Целта е тази ръка да може да замести напълно човешката и да извършва възможно най-много движения, сходни с нея.

Две школи има в създаването на роботизирани ръце. Едната ги създава семпли, с по два-три пръста, максимално функционални, без излишни експерименти в дизайна. Другата школа застъпва противоположното твърдение – че роботизираните ръце трябва да са максимално близки до човешките, да имат сложен дизайн и множество функции. Ръка с такава сложност са създали Тодоров и Шу, като са копирали механично човешката ръка, сканирали я и принтирали триизмерно изкуствени кости, и така направили дубликат на човешките стави. Целта е да се запази важната биомеханична информация за човешката ръка.

Ставните сухожилия са изработени от Spectra (свръхтежък молекулярен полиетилен) нишки и изрязани с лазер гумени листове, които заменят меките тъкани. Мускулите, които са направени от серво устройства, чието окабеляване наподобява карпалния тунел в човешката ръка.

Наподобяването на човешка ръка, обаче, се оказва сложен процес. Ху отбелязва: „Например движението на нашите палци се дължи на сложната форма на трапецовидната кост, намираща се в карпометакарпалната (КМК) става. Заради неправилната форма на трапецовидната кост осите на КМК ставите не са фиксирани. По тази причина никоя от съществуващите до момента антропоморфни роботизирани ръце не е способна да пресъздаде естествените движения на палеца чрез конвенционални механични стави, които изискват фиксирани въртящи се оси“, пише Spectrum IEEE, цитиран от megavselena.bg.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.