Български учен създаде най-сложната и прецизна роботизирана ръка в света

Българският учен Емануил Тодоров и колегата му Чже Ху /Zhe Xu/ са създали най-сложната и точна от кинематична гледна точка биомиметична антропоморфна роботизирана ръка. Целта е тази ръка да може да замести напълно човешката и да извършва възможно най-много движения, сходни с нея.

Две школи има в създаването на роботизирани ръце. Едната ги създава семпли, с по два-три пръста, максимално функционални, без излишни експерименти в дизайна. Другата школа застъпва противоположното твърдение - че роботизираните ръце трябва да са максимално близки до човешките, да имат сложен дизайн и множество функции. Ръка с такава сложност са създали Тодоров и Шу, като са копирали механично човешката ръка, сканирали я и принтирали триизмерно изкуствени кости, и така направили дубликат на човешките стави. Целта е да се запази важната биомеханична информация за човешката ръка.

Ставните сухожилия са изработени от Spectra (свръхтежък молекулярен полиетилен) нишки и изрязани с лазер гумени листове, които заменят меките тъкани. Мускулите, които са направени от серво устройства, чието окабеляване наподобява карпалния тунел в човешката ръка.

Наподобяването на човешка ръка, обаче, се оказва сложен процес. Ху отбелязва: „Например движението на нашите палци се дължи на сложната форма на трапецовидната кост, намираща се в карпометакарпалната (КМК) става. Заради неправилната форма на трапецовидната кост осите на КМК ставите не са фиксирани. По тази причина никоя от съществуващите до момента антропоморфни роботизирани ръце не е способна да пресъздаде естествените движения на палеца чрез конвенционални механични стави, които изискват фиксирани въртящи се оси“, пише Spectrum IEEE, цитиран от megavselena.bg.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии