На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Български учен създаде най-сложната и прецизна роботизирана ръка в света

Българският учен Емануил Тодоров и колегата му Чже Ху /Zhe Xu/ са създали най-сложната и точна от кинематична гледна точка биомиметична антропоморфна роботизирана ръка. Целта е тази ръка да може да замести напълно човешката и да извършва възможно най-много движения, сходни с нея.

Две школи има в създаването на роботизирани ръце. Едната ги създава семпли, с по два-три пръста, максимално функционални, без излишни експерименти в дизайна. Другата школа застъпва противоположното твърдение – че роботизираните ръце трябва да са максимално близки до човешките, да имат сложен дизайн и множество функции. Ръка с такава сложност са създали Тодоров и Шу, като са копирали механично човешката ръка, сканирали я и принтирали триизмерно изкуствени кости, и така направили дубликат на човешките стави. Целта е да се запази важната биомеханична информация за човешката ръка.

Ставните сухожилия са изработени от Spectra (свръхтежък молекулярен полиетилен) нишки и изрязани с лазер гумени листове, които заменят меките тъкани. Мускулите, които са направени от серво устройства, чието окабеляване наподобява карпалния тунел в човешката ръка.

Наподобяването на човешка ръка, обаче, се оказва сложен процес. Ху отбелязва: „Например движението на нашите палци се дължи на сложната форма на трапецовидната кост, намираща се в карпометакарпалната (КМК) става. Заради неправилната форма на трапецовидната кост осите на КМК ставите не са фиксирани. По тази причина никоя от съществуващите до момента антропоморфни роботизирани ръце не е способна да пресъздаде естествените движения на палеца чрез конвенционални механични стави, които изискват фиксирани въртящи се оси“, пише Spectrum IEEE, цитиран от megavselena.bg.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.