Български учен създаде най-сложната и прецизна роботизирана ръка в света

Българският учен Емануил Тодоров и колегата му Чже Ху /Zhe Xu/ са създали най-сложната и точна от кинематична гледна точка биомиметична антропоморфна роботизирана ръка. Целта е тази ръка да може да замести напълно човешката и да извършва възможно най-много движения, сходни с нея.

Две школи има в създаването на роботизирани ръце. Едната ги създава семпли, с по два-три пръста, максимално функционални, без излишни експерименти в дизайна. Другата школа застъпва противоположното твърдение - че роботизираните ръце трябва да са максимално близки до човешките, да имат сложен дизайн и множество функции. Ръка с такава сложност са създали Тодоров и Шу, като са копирали механично човешката ръка, сканирали я и принтирали триизмерно изкуствени кости, и така направили дубликат на човешките стави. Целта е да се запази важната биомеханична информация за човешката ръка.

Ставните сухожилия са изработени от Spectra (свръхтежък молекулярен полиетилен) нишки и изрязани с лазер гумени листове, които заменят меките тъкани. Мускулите, които са направени от серво устройства, чието окабеляване наподобява карпалния тунел в човешката ръка.

Наподобяването на човешка ръка, обаче, се оказва сложен процес. Ху отбелязва: „Например движението на нашите палци се дължи на сложната форма на трапецовидната кост, намираща се в карпометакарпалната (КМК) става. Заради неправилната форма на трапецовидната кост осите на КМК ставите не са фиксирани. По тази причина никоя от съществуващите до момента антропоморфни роботизирани ръце не е способна да пресъздаде естествените движения на палеца чрез конвенционални механични стави, които изискват фиксирани въртящи се оси“, пише Spectrum IEEE, цитиран от megavselena.bg.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии