Лех Валенса - (Не)опетнената легенда

Никой пророк не е приет в отечеството си, казал Исус според евангелието от Лука. Изглежда това важи и за героите. Лех Валенса е смятан за антикомунистическа икона в цял свят, защото с организиране на протестите в Гданската корабостроителница и чрез профсъюза "Солидарност" допринесе за падането на Желязната завеса. Но в родната му Полша от 1992 г. го винят, че бил агент на комунистическата ДС. А в четвъртък институцията с право да разследва престъпленията на комунизма обяви, че е открила досието на Болек.

Валенса - електротехникът, повел най-масовото протестно движение по времето на комунизма, получил Нобелова награда за мир и станал президент на Полша, започва поредната битка в живота си на 72 години. Пак ще чисти името си от петно, което може да зацапа имиджа му на борец срещу комунизма. Валенса успя през 2000 г. в лустрационния съд да отхвърли обвиненията за агентурно минало. Но сега може да се окаже по-трудно.

Полският Институт за национална памет (ИНП) обяви, че е открито досието на агент Болек от 279 страници с оригинални корици. Сред документите имало подписано от Валенса съгласие за сътрудничество, разписки за получени пари, написани на ръка от него донесения, справки за проведени агентурни срещи. Документите обхващали периода 1970-1976 г. и според експерти изглеждали автентични. След допълнителен анализ, ако се потвърди, че са такива, ще бъдат направени публично достъпни. Досието било иззето от дома на вдовицата на последния комунистически вътрешен министър на Полша (1981-1990 г.) ген. Чеслав Кишчак, починал на 5 ноември 2015 г. Тя искала да ги продаде на ИНП, за да му вдигне паметник.

"Арестуван съм много пъти. За първи път през декември 1970 г., подписах 3 или 4 документа. Вероятно щях да подпиша всичко, освен съгласие да изменя на Бог и родината", обяви Валенса през юни 1992 г., след като името му се оказа в списък на сътрудници на ДС. Той бе огласен от Антони Мацеревич - тогава вътрешен министър, а днес военен в правителството на консервативната партия "Право и справедливост". Лидерът й Ярослав Качински и неговият брат близнак Лех Качински, загинал през април 2010 г. като президент в авиокатастрофа край руския град Смоленск, бяха близки сътрудници на Валенса в "Солидарност". Но още първите 1-2 години като президент (1990-1995 г.) Валенса ги уволни от администрацията си. И оттогава са в тежка вражда. Тъй като сега Ярослав Качински е най-влиятелният политик в Полша, това допълнително ще затрудни Валенса.

Освен това документите в досието може да показват едно, а истината да е съвсем друга. Валенса намекна вчера за такава възможност в пост в социална мрежа от Венецуела: "През декември 1970 г. не бях пречупен. Не съм сътрудничил на ДС. Никога не съм вземал пари и не съм правил устно или писмено донесение. Направих грешка, но друга, дадох обаче дума да не я разкривам, поне не сега. Още е жив нарушителят, който трябва да разкрие истината и аз разчитам на това. Бях мекушав."

Той освен това посочи, че при множеството обиски в дома му са конфискувани лични бележки: "При претърсвания откриха личните ми описания на събитията от декември 1970-а. В тях има имена и становища. Те биха могли да ги използват като донесения."

Прати жена си да вземе Нобеловата награда за мир

Валенса е роден на 29 септември 1943 г. в село Попово, Централна Полша. Завършва техникум, работи 4 години в сервиз и след 2 години казарма постъпва като електротехник в корабостроителницата "Ленин" в Гданск през 1967 г. Той е сред лидерите на незаконните стачки през 1970 г. след поскъпване на храните. Задържан е многократно. Уволняват го през 1976 г. - същата година, в която ДС му закрило досието поради "нежелание да сътрудничи". В средата на август 1980 г., след поредното вдигане на цените, прескача оградата на "Ленин" и бързо става лидер на стачниците. На 31 август 1981 г. подписва споразумение с комунистическата власт, разрешаващо стачки и профсъюз. Основава "Солидарност", чиито членове ще набъбнат до 10 млн. След обявяване на военното положение през 1981 г. Валенса е интерниран за 11 месеца. Междувременно "Солидарност" е забранен, а той пак става електротехник в корабостроителницата. През 1983 г. е удостоен с Нобел за мир, но Валенса прати съпругата си Данута да получи наградата, защото се страхува, че Полша няма да го пусне да се върне. През 1986-а възстановява профсъюза, води "неправителствения сектор" на кръглата маса през пролетта на 1989 г., довела до избори през юни, спечелени от "Солидарност". Създава първото некомунистическо правителство, а през 1990 г. печели изборите за президент. Тези негови заслуги за мирния преход не се оспорват в Полша. За разлика от управлението му като президент, в резултат на което през 1995 г. не успя да спечели втори мандат. Валенса е католик и с жена си Данута има 8 деца.

ЗА НЕГО

Съчетание на парадокси

Той е съчетание на парадокси - едновременно обикновен и необикновен. Имаше плебейски егоизъм и селска хитрина, но с интуицията и харизмата на велик народен водач. Липсваха му култура и знания, но умееше да използва съвети на мъдри хора. Лех вярваше, че всички могат да бъдат измамени като офицерите от ДС, когато подпишеш нещо. И бе прав. След това изигра управляващите комунисти, по-късно - политически съратници, а накрай и себе си. Но Лех Валенса - лидерът на “Солидарност” и президент, бе агент на ДС.

Адам Михник, главен редактор на "Газета виборча", през юли 2008 г.

Човек на времето си

Валенса е човек на своето време - като всеки национален герой. Уважавам го, защото пръв влезе в историята не като интелектуалец или аристократ, а като работник. Фигурата на Валенса е необходима в наши дни при реалността в съвременна Полша, където всеки с всеки се кара и има противна атмосфера от летящи наоколо обвинения. Поляците имат обяснение за всичко. И обвиняват всеки друг освен себе си, така че Валенса също е виновен.

Анджей Вайда, режисьор с почетен "Оскар", за филма си от 2013 г. "Валенса. Човек на надеждата"

Легенда на една епоха

Лех Валенса бе, е и ще остане легенда, той е великият герой на нашата голяма легенда - края на една епоха.

Доналд Туск, сега президент на ЕС, през 1998 г.

Национален герой

Баща ми е национален герой. Благодарение на неговата решителност и водачество свободата дойде в Полша. Съжалявам, че живея в страна, където това често се забравя. Група хора се опитват да му пришият срамни неща.

Ярослав Валенса, бивш евродепутат и депутат, след разкритията за досието

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи