Индия търси гравитационни вълни със собствен детектор

Индийското правителство е одобрило, на първоначален етап, изграждането на детектор (LIGO-India), който ще допълни двата американски инструмента, засекли първите сигнали от гравитационни вълни, съобщава New Scientist.

“Кабинетът даде “принципно” одобрение на предложението за LIGO-India за изследване на гравитационни вълни”, писа в Twitter премиерът Нарендра Моди. Той одобри идеята за участие на държавата в научните изследвания още през 2014г.

“Проектът ще мотивира индийските студенти и учени да изследват нови хоризонти на познанието и ще даде тласък на науката", заяви той.

Гравитационните вълни са гънки в пространство-времето, причинени от различни събития, като сливането на две черни дупки. Двата американски детектора - един в щата Вашингтон и един в щата Луизиана, засякоха сигнали от сливане, няколко милисекунди един след друг.

Двата налични детектора не са достатъчни за установяване на местоположението на източника. С помощта на LIGO обаче изследователите ще могат да триангулират източника на вълните и да насочат други телескопи към същата част от небето, за да научат повече.

Не е решено къде ще бъдат изградени двата 4-километрови индийски лазерни интерферометри, но ако бъде осигурено пълно финансиране, обсерваторията би могла да заработи през 2023г.

Тази година се очаква пускането на два по-малки инструмента за наблюдение - в Германия и в Италия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука